Nyheter

Efter år av infekterad strid: Rysk församling tvingar lämna kyrkolokal i Stockholm

Förlikning i domstol: Ryska församlingen har lämnat byggnaden efter fyra år, efter förlikning med ägaren, S:t Sigfrids kyrkas vänner

Efter förlikning i domstol har Helige Sergejs rysk-ortodoxa församling gett upp försöken att stanna kvar i S:t Sigfrid, den röda träkyrkan i Aspudden i Stockholm. Någon utebliven hyra för större delen av de fyra år som församlingen huserat i kyrkan får dock ägaren, S:t Sigfrids kyrkas vänner, klara sig utan.
– Vi har ett rejält underskott nu. Det gäller att kavla upp ärmarna och komma i gång med verksamheten, säger föreningens representant Johan Strindberg.

Tvisten om kyrkan har pågått sedan 2020, och löstes genom förlikning den 5 juni. Sedan dess har föreningen bytt lås på kyrkan, och väntar nu på att den ortodoxa församlingen ska hämta de böcker, ikoner och möbler som man haft där sedan 2020.

Den ryska församlingen, som ännu inte verkar ha någon ny hemvist, meddelade sina besökare häromdagen att det är slut med gudstjänstfirande och böner i S:t Sigfrids kyrka.

”Älskade bröder och systrar i Kristus! Med beklagande måste vi meddela att vår församlings gudstjänster i S:t Sigfrids kyrka (Aspudden) har upphört på grund av att hyreskontraktet löpt ut”, skriver församlingen på ryska på sin hemsida.

”Vi tackar alla engagerade från djupet av våra hjärtan för de fyra år som vår församling har kunnat hålla till i denna fantastiskt vackra kyrka.”

S:t Sigfrids kyrka i Aspudden, Stockholm, en kyrka det varit tvist om i flera års tid. Johan Strindberg berättar nu om att man stämmer den rysk-ortodoxa församling som håller till här olovligt.

Hög hyresskuld

Men Stockholms tingsrätt hade redan för över ett år sedan slagit fast att församlingen inte hade laglig rätt att vistas i byggnaden, och att kyrkan tillhörde den förening som hade låsts ut. Hyresskulden, som nu avskrivits, var uppe i 200 000 kronor.

– När vi lämnade in vår andra stämningsansökan fick församlingen en förverkandeuppsägning som skulle löpt ut den sista juli. Sedan kontaktades vi plötsligt av församlingens ordförande, som ville ha en förlikning mot att vi lade ned våra anspråk, säger Johan Strindberg, som är ledamot i föreningens styrelse.

– Förlikningsavtalet skrevs under förra veckan, och vinner laga kraft den 2 juli. Först då kan vi andas ut och börja planera framåt.

S:t Sigfrids kyrka i Aspudden, Stockholm, en kyrka det varit tvist om i flera års tid. Johan Strindberg berättar nu om att man stämmer den rysk-ortodoxa församling som håller till här olovligt.

Samtidigt beklagar han att människor som inte har haft någon del i försöken att ta över kyrkan har kommit i kläm.

– Jag känner med de medlemmar från hyresgästerna som varit ovetande om kuppförsöket och som nu står utan lokal. Jag hoppas att de ska hitta en ny plats att samlas på.

S:t Sigfrids kyrkas vänner har inte kunnat ha någon egen verksamhet i byggnaden de senaste fyran åren. Under denna tid har man också tappat en del betalande medlemmar.

– Nu är det många som står på sidolinjen och väntar på att få komma in i kyrkan, som medlemmar och besökare, eller med förfrågningar om att använda kyrkan, säger Johan Strindberg.

– Bland annat Hägerstens hembygdsförening vill börja stödja vår förening igen. Och så ser vi fram emot att förhoppningsvis välkomna många nya medlemmar. Det här är en pärla i Aspudden som ska kunna ses som en tillgång.

---

Fakta: S:t Sigfrids kyrka

  • Kyrkan i Aspudden i Stockholm är fristående från alla trossamfund men hör till Svenska kyrkans tradition. Verksamheten bedrivs av föreningen S:t Sigfrids kyrkas vänner.
  • En konflikt blossade upp på föreningens årsmöte 2020. Den ledde till att det efteråt fanns två styrelser som gjorde anspråk på att vara den rättmätiga – dels den ursprungliga och dels en som bestod av personer från två grupper som tidigare hyrt in sig i kyrkan och som tillhörde Missionsprovinsen och den rysk-ortodoxa församlingen Sergei.
  • I februari 2023 avgjorde Stockholms tingsrätt att det var den första styrelsen som hade rätten på sin sida, och att föreningen och kyrkan hade tagits över genom en kupp.
  • Trots detta fortsatte den rysk-ortodoxa församlingen att ha sin verksamhet i kyrkan.
  • Föreningen stämde den ortodoxa församlingen vid Södertörns tingsrätt, med krav på att den skulle lämna fastigheten och betala skadestånd för utebliven hyra.
  • Efter att tingsrätten utfärdat en så kallad förverkandeuppsägning erbjöd sig församlingen att ingå ett avtal om förlikning, genom domstolen.
  • Avtalet vinner laga kraft den 2 juli i år.

---

Fler artiklar för dig