Nyheter

Så röstade troende svenskar i EU-valet

SVT:s vallokalsundersökning, som kallas SVT/VALU, visar vilka partier som är starkast bland de som angett att de är regelbundna gudstjänstbesökare

När SVT frågade dem som just hade röstat i och inför söndagens EU-val om hur ofta de besöker en religiös sammankomst, var Socialdemokraternas väljare de allra flitigaste, med Kristdemokraternas väljare tätt efter. Men över lag står sig trenden sedan tidigare: svenskarna röstar mindre och mindre utifrån religiös tillhörighet.

I SVT:s vallokalsundersökning, som kallas SVT/VALU, syns tydligt vilka partier som är starkast bland de regelbundna gudstjänstbesökarna.

Allra flest regelbundna gudstjänstbesökare, 20 procent, röstade på Socialdemokraterna. Samtidigt var partiet ännu starkare bland dem som aldrig besöker en religiös sammankomst – i denna grupp röstade 23 procent på S.

Så här fördelades rösterna i EU-valet bland svenskar som regelbundet går i kyrkan.

Av dem som besöker en gudstjänst minst en gång i månaden valde 18 procent att lägga sin röst på KD i EU-valet, medan partiets stöd endast var 5 procent bland dem som sällan besöker gudstjänst, och 4 procent bland dem som aldrig besöker en gudstjänst.

– Om man ser över tid, och jämför med EU-valen 2014 och 2019, så finns det inga större skillnader mot de tendenser som sågs där, det vill säga att partierna varken vinner eller förlorare väljare beroende på hur ofta dessa besöker en religiösa samling, säger Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö, till Dagen.

– Undantaget är KD. Där har skillnaden mellan dem som besöker en gudstjänst regelbundet och de som inte gör det minskat. Utifrån dessa siffror kan man anta att en viss andel gått till Moderaterna, där andelen gudstjänstbesökare har ökat något.

Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö.

SD sticker ut

Något som Magnus Hagevi menar sticker ut i denna vallokalsundersökning – liksom i SVT/VALU 2019 – är att det inte är någon större skillnad i stödet för Sverigedemokraterna bland väljare med olika gudstjänstvanor.

– I andra undersökningar om Europavalen brukar stödet för SD vara större bland väljare som aldrig besöker gudstjänst, än bland dem som gör det regelbundet. Det beror troligen på urvalet i SVT Valu, som görs vid vallokaler och röstningslokaler i vissa delar av landet och inte i hela landet, där den religiösa traditionen skiftar.

Bland dem som besöker en gudstjänst minst en gång i månaden var stödet för SD 10 procent, enligt SVT/VALU. Bland dem som aldrig besöker en gudstjänst var det 13 procent.

Magnus Hagevi noterar också att 8 procent av väljarna som går i gudstjänst minst en gång i månaden, röstade på Vänsterpartiet.

– Det kan i och för sig också vara en urvalseffekt. Men det följer också tendensen att väljare som besöker gudstjänster röstar mer och mer som folk gör mest.

”Vänstervåg genom valet”

Vänsterpartiet blev EU-valets stora vinnare i Sverige, och det enda parti som lyckades ta ytterligare ett mandat i parlamentet. Samtidigt förlorade Kristdemokraterna ett av sina två mandat.

– Det går en vänstervåg genom det svenska EU-valet, och det gissar jag till stor del är ett sätt att markera mot den sittande regeringen, säger Magnus Hagevi.

– Så är det i alla länder, till exempel i Frankrike och Tyskland. Det beror också på att EU-valet betraktas som ett andra rangens val, och att en del väljare använder det till att protestera, antingen genom att stanna hemma eller ge sin röst till oppositionen.

---

Fakta: Gudstjänstbesökare i det svenska EU-valet

  • Sveriges Televisions vallokalsundersökning (SVT/VALU) bygger på enkätsvar från 11 565 väljare vid 93 vallokaler och 67 förtida röstningslokaler.
  • En av frågorna löd: Hur ofta brukar du gå till gudstjänst eller på möte i någon kyrka/religiöst samfund? Bland de väljare som angav att de deltar i en gudstjänst minst en gång i månaden fördelades rösterna så här:

Vänsterpartiet: 8 procent, Miljöpartiet: 14 procent, Socialdemokraterna: 20 procent, Centerpartiet: 9 procent, Liberalerna: 5 procent, Kristdemokraterna: 18 procent, Moderaterna: 11 procent, Sverigedemokraterna: 10 procent.

  • SVT/VALU är en återkommande vallokalsundersökning vid riksdagsval, EU-parlamentsval och folkomröstningar.

---

Fler artiklar för dig