Kristna i det Heliga landet befinner sig mellan två religiösa krafter som blivit alltmer radikala. Det säger biskop Azar, som leder den lutherska kyrkan i regionen. Trots pågående krig vågar han ändå tro på att israeler och palestinier någon gång kommer att hitta ett sätt att samexistera.
STJÄRNHOLM. – Vi ser människor, kvinnor och barn, dö för ingenting just nu. Vad kommer det här kriget egentligen att åstadkomma? Det är ett krig som är tänkt att leda till vad, frågar sig biskop Azar.
– För till slut handlar det ändå om hur vi, israeler och palestinier, ska kunna hitta ett sätt att leva tillsammans, inte om hur vi ska bekämpa varandra.
Dagen möter Sani Ibrahim Azar på stiftsgården Stjärnholm strax utanför Nyköping. Han är hitbjuden av Svenska kyrkan och sticker inte under stol med att det är skönt att få komma bort från oroligheterna i hemlandet. För just nu ser det mörkt ut och biskopen från Jerusalem berättar med sorg i rösten om alla barn i Gaza som nu blivit föräldralösa på grund av kriget.
Litet samfund
Biskop Azar leder det evangelisk-lutherska samfundet i Jordanien och det Heliga landet, det vill säga Israel och Palestina. Kyrkan har omkring 2 000 medlemmar, merparten på Västbanken i det palestinska självstyret där biskop Azar själv är uppvuxen.
Någon församlingar har de inte i Gaza.
– Men många av våra medlemmar har släktingar där, de har vänner där, berättar han.
Religionsfrihet i Israel
Biskop Azar stift verkar under tre olika styren och han är mån om att prata väl om dem, var för sig, oavsett om det är kungariket Jordanien eller det palestinska självstyret. Även Israel talar den palestinske kyrkoledaren gott om.
– Det är en demokrati och det finns religionsfrihet för alla. Vi har inga problem med att bo där som kristna, säger han.
Men, tillägger han snart, visst finns det radikala judiska grupper som gör livet svårare. Flera av hans prästkollegor från andra kyrkor, och som är verksamma i Jerusalem, har exempelvis attackerats. Problemet, summerar biskop Azar, är att människor blivit allt mer radikala.
– Bland muslimer vill man att folk ska bli mer muslimska, man har blivit mer radikal och säger att alla araber borde vara muslimer. Vi ser samma sak bland judar. Man vill att alla israeler ska vara judar och att judendomen ska vara den enda religionen i landet.
De kristna palestinierna hamnar här i kläm.
– Vi säger också att vi måste bli bättre kristna, men för oss betyder det att vi ska vara mer öppna för andra, att vi ska älska våra medmänniskor och försöka hitta sätt att leva där vi kan acceptera varandra, säger biskop Azar.
– Men vi har hamnat mitt emellan två andra religioner som söker makt och som vill vara den dominerande religionen.
Går före som kyrka
Den lutherska kyrkan i regionen är i sammanhanget liten, men också kaxig då man på flera sätt utmanat rådande konservativa föreställningar. Man har gått före i flera frågor och biskop Azar berättar om hur de blivit pionjärer i frågor som rör såväl utbildning som jämställdhet. Kyrkan var först med att inkludera flickor i utbildningen, och har i sin familjelagstiftning helt likställt män och kvinnor, något som inte varit självklart tidigare.
Kyrkan blev också först ut i Palestina med att tillåta kvinnor som präster. I januari 2023 skrevs historia då Sally Azar – biskop Azars egen dotter – blev den första kvinnliga palestinska prästen.
– En pågående reformation, säger han om hur den lutherska kyrkan är med och påverkar sin omgivning.
– Vi är en liten kyrka, men vår roll är stor.
Så mycket lidande
Just nu hänger kriget över dem som en mörk skugga, vilket började med Hamas terrorattentat inne i Israel som dödade över tusen civila den 7 oktober förra året.
Hur reagerade du?
– Det här var något som jag aldrig trodde skulle hända, att se människor lida så mycket. Vi har varit emot det Hamas gjorde.
Men, tillägger biskopen, problemen började inte den 7 oktober, utan det finns en lång förhistoria.
– Att påtala detta innebär inte att vi håller med Hamas. Men palestinierna har lidit i 75 års tid, vi lever i dag under ockupation och militärt styre.
Många palestinier och deras sympatisörer ute i världen uttrycker sig numera väldigt kraftfullt när de kritiserar Israel. Man säger att det pågår ett folkmord i Gaza och att Israel utsätter palestinier för apartheid. Även kristna palestinier stämmer ofta in i anklagelserna, även vissa kyrkliga ledare, exempelvis prästen Isaac Munther från Betlehem som fått en del uppmärksamhet.
Men du använder inte de här kraftfulla uttrycken, du anklagar inte Israel för folkmord eller apartheid. Varför?
– Tack för att du frågar, svarar biskop Azar.
Sedan förklarar han att hans kyrka kommit med flera kommentarer sedan kriget i Gaza bröt ut, vilket också ska ses som den lutherska kyrkans officiella hållning. Uttalandena sker efter en intern diskussion, och i vissa fall går man också samman med andra kyrkor i regionen för att påtala något som man tycker är fel, exempelvis då Israel skickade raketer mot ett sjukhus inne i Gaza.
– Våra präster har rätt till sin egen åsikt. Men jag har sagt till dem, att om ni uttalar er så gör ni det på egen hand, inte för kyrkans räkning, säger biskop Azar.
På så sätt kan en palestinsk luthersk präst få säga att Israel begår folkmord i Gaza.
– Han talar då för sig själv, för det är inte vår uppfattning som kyrka. Även min dotter uttalar sig på sitt sätt, jag kan inte förbjuda henne, men inte heller hon gör det som representant för hela den lutherska kyrkan.
Skapa inte konflikt med Bibeln
Biskop Azar själv vill lyfta fram vikten av samförstånd och menar att israeler och palestinier måste hitta ett sätt att leva med varandra. Han lyfter också fram att Bibeln är en bok som kristna och judar delar, och den är till för att föra människor samman, inte något man ska använda sig av för att skapa konflikt.
– Jag tänker att hela världen tillhör Gud, Jerusalem tillhör Gud som inte gör skillnad på människor. De problem vi har här, de är skapade av människor, inte av Gud, säger biskop Azar.
Han lyfter också fram att det finns historiska exempel på att det har fungerat att leva i samklang i regionen, där man lyckats komma samman över religionsgränserna. Men just nu ser det dystert ut. En tvåstatslösning, menar biskopen, vore så klart bra.
– Men på sikt borde det bli en stat. När israeler och palestinier inser att de behöver varandra.
Det kan låta nästintill utopiskt, med krig i Gaza, bosättarattacker på Västbanken och ständig beskjutning mot Israel från Hizbollah i Libanon.
– Det här är ett långsiktigt hopp, erkänner biskopen då han drömmer om en fredlig samexistens.
Kanske det första steget vore en stunds tystnad, tänker han. På bägge sidor.
– Inte dialog, utan innan man går vidare och börjar skissa på framtiden skulle det behövas tystnad och reflektion.
---
Fakta: Evangelisk-lutherska kyrkan
- Biskop Sani Ibrahim Azar leder den evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga landet, vilket är en omskrivning för Israel och de palestinska områdena.
- Samfundet har sju kyrkor och sex församlingar, med cirka 2 000 medlemmar, merparten boende på Västbanken.
- Många kristna har dock migrerat och biskopen menar att det finns 15 000 palestinska lutheraner i hela världen.
---
[ Martin Modéus på besök i Israel och Palestina: Det finns en sorg ]