Nyheter

Nyhemsveckan igång: ”Så inspirerad av att se ungdomarna”

Ungdomspastor Linda Rea talade om en tro som ger livet riktning på Nyhem Ung

Just nu pågår som bäst Nyhem Ung, som inleder pingströrelsens stora sommarkonferens i Nyhem utanför Mullsjö. En av dem som intog scenen på lördagen var Linda Rea, ungdomspastor i Ulriksbergskyrkan i Växjö.

Nyhem Ung inleder Nyhemsveckan, som pågår mellan den 14 och 23 juni. Tusentals ungdomar var på plats, bland annat cirka 250 som är på läger som 15 församlingar arrangerar på tältplatsen vid parkeringen.

Mycket av det som händer för ungdomarna, och de unga vuxna, sker på området Rutan, där det på tisdag blir ”Allsång på rutan” och konsert med Simon Möller.

När Dagen får en pratstund med en av lördagens talare, Linda Rea, är hon på väg till Rutan med maken Tony och deras ettåriga dotter, som båda begår Nyhemspremiär.

– Jag blir så inspirerad och glad jag ser alla ungdomar. Det är uppmuntrande att de möts och prisar Gud tillsammans. Det kommer att jag ta med mig hem, säger hon.

Linda Rea har just gjort sitt bästa just för att peppa och inspirera, genom att berätta om vad som gett henne kraft och riktning genom åren.

– Temat för veckan är Brinnande hjärtan, och jag utgick mycket från mitt eget liv när jag talade om att bevara hjärtat, säger hon till Dagen.

– Jag tog med dem som lyssnade i en liten tidskapsel, och berättade om hur jag som ung brottades med livet, för att sedan möta Gud på bibelskolan. Då blev Guds ord en viktig komponent för mig, och Bibeln en kompass och karta.

Lappar med bibelord

Linda Rea har varit öppen med att hon gick igenom en svår tid när hon för några år sedan diagnosticerades med cancer, och underkastades en tuff medicinsk behandling. Också då talade Gud till henne genom Bibeln.

– Jag hade lappar med bibelord överallt, som proklamerade hälsa för tanke, sinne och själ. Bibeln var en sköld och en tröst, men är också viktig som en sanning att förhålla sig till. Det man säger ibland, att ”det är en sanning att det inte finns någon sanning” är ett förvirrande och hemskt budskap för våra ungdomar.

Linda Rae talade på Nyhem Ung på lördagen.

Ett bibelord Linda Rea gärna håller hårt i är Andra Timotheosbrevet, kapitel 3: ”Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, tillrättavisning, upprättelse och fostran i rättfärdighet så att gudsmänniskan blir fullt färdig, väl rustad för varje god gärning.”

– Att Gud har andats liv i sitt ord, sin skapande kraft, det är svindlande för mig.

Full rulle bland de unga

Filippa Langwagen, till vardags ungdomsledare i pingstkyrkan i Alingsås, är med sitt ledningsteam ansvarig för Nyhem Ung. Till sin hjälp har de i ett 50-tal volontärer, vilket är rekordmånga.

– Det är full rulle redan och gott om ungdomar i alla åldrar, säger hon till Dagen, strax efter det första av helgens seminarier, ”Att våga gå mot strömmen” med Dagens opinionsredaktör Frida Park.

Ett annat seminarium, som återkommer under veckan, utgår från ett nytt kursmaterial för unga från Simply Mobilizing Sverige, ”Guds stora berättelse för unga”.

– Annars är det mycket som rullar på som alltid, med turneringar, gudstjänster och nattmöten, Bible Boost, och en hel drös med blandade talare.

Filippa Langwagen är ”nyhemsbarn”, och bär med sig minnet av en lång rad sommarkonferenser. Nu hoppas hon hjälpa till att skapa förutsättningar för att många fler ska få de gudsmöten som hon själv har haft.

– Vi vill att de unga ska lämna Nyhem med en alltmer brinnande tro på Jesus, och att det ska vara en eld som inte slocknar utan håller och brinner länge, och att de får med sig praktiska redskap för sin tro.

Nyhem Ung, 2024.
Fler artiklar för dig