Nyheter

Nya regler försvårar för personer med försörjningsstöd att få hjälp från kyrkan

Kommun och kyrka i Borås i samtal efter att kyrkans gåvor börjat dras av från försörjningsstödet: “Gör att vi i praktiken betalar pengar till kommunen” • Borås kommun: Syftet inte är att våra invånare ska missgynnas på något sätt.

Svenska kyrkans diakoner i Borås vill kunna ge penninghjälp till de mest behövande utan att det ska påverka försörjningsstödet.
– Jag hoppas att vi ska nå en lösning som gör att våra invånare inte blir lidande, säger Stein Erik Norderhaug vid stadens arbetslivsförvaltning.

Det var Borås Tidning som nyligen uppmärksammade att Svenska kyrkan stoppat utbetalningar till människor med försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag, i Borås.

– Vi hade en tidigare överenskommelse om att gåvomedel inte dras av från försörjningsstödet. Nu är det ändrat, säger Svenska kyrkans diakonichef i Borås, Monika Linnros, till Dagen.

– Så om vi beviljar en person gåvomedel så dras dessa av från försörjningsstödet, vilket gör att vi i praktiken betalar pengar till kommunen. Så nu kan man inte söka medel hos oss om man har försörjningsstöd.

Ska ”i regel” inte ses som inkomst

Socialstyrelsens skriver i sina allmänna råd om ekonomiskt bistånd att stipendier och fondmedel ”som är avsedda för ett visst ändamål, till exempel en resa eller extra tillägg till studiestöd” i regel inte bör räknas som inkomst, och alltså inte ska dras av från försörjningsstödet.

Tolkningen av vad som kan vara ”ett visst ändamål” skiljer sig dock åt mellan kommunerna, och har också varit föremål för olika rättsfall.

Monika Linnros, diakonichef i Borås.

En dom som Borås kommun hänvisar till i sitt sätt att se på saken föll i kammarrätten i Göteborg i maj förra året. Den gäller två personer som hade fått fondmedel beviljade för inköp av kläder, och där socialtjänsten menade att summan skulle ses som inkomst och räknas av från deras försörjningsstöd.

”Det är inte visat att familjen, för att de ska vara tillförsäkrade en skälig levnadsnivå, har ett större behov av kläder än vad som täcks av riksnormen”, skriver kammarrätten, som konstaterar att ändamålet med fondmedlen inte hade preciserats på annat sätt än att de avsåg kläder och att det inte framgått annat ”än att familjen fritt kunnat disponera medlen”.

Snävare tolkning än förr

– Det som gjorde att Svenska kyrkan i Borås reagerade var att vi hade gjort en snävare tolkning än tidigare, utifrån några nya domar, säger Stein Erik Norderhaug, verksamhetschef vid stadens arbetslivsförvaltning, till Dagen.

– Nu tittar vi på detta igen, eftersom syftet inte är att våra invånare ska missgynnas på något sätt. Men i första hand vill vi att den som har ett specifikt behov ansöker hos socialtjänsten.

Stein Erik Norderhaug.

Försörjningsstödet är inte tidsbegränsat, men är egentligen tänkt att täcka upp för andra inkomster under en övergångsperiod. För en ensamstående person utan några inkomster handlar det om cirka 5 000 kronor i månaden, enligt Socialstyrelsens provberäkning. Detta är utöver boendekostnaden.

En kommun som generellt ställer sig positivt till att låta personer med försörjningsstöd behålla kyrkliga medel är Stockholms stad. I riktlinjerna för ekonomiskt bistånd räknas beviljade medel från kyrkor upp bland de inkomster ”som inte reducerar biståndet”.

I övrigt skiljer sig hanteringen åt inom Stockholms stift, berättar stiftsdiakon Lena Bergman för Dagen.

– När vi gjorde en kartläggning i december förra året såg vi inte något återkommande mönster där kommunen räknar av medel från kyrkan från försörjningsstödet, säger hon.

– I någon enstaka stadsdel och kommun var det ett problem. Men de flesta enskilda situationer brukar gå att lösa genom att man skriver ett intyg eller är i direkt kontakt med socialtjänsten om att en viss insats ska vara utöver socialbidragsnormen.

Stiftsdiakon Lena Bergman.

Samtal med förvaltningen

I Borås hoppas Svenska kyrkan kunna nå en lösning i samtal med kommunen.

– Jag tänker att vi kunde ha det som som tidigare, så att vi efter en koll av personernas ekonomi kan bevilja stöd även till dem som uppbär försörjningsstöd. Vi ser ju att de har svårt att få tillvaron att gå runt, i synnerhet barnfamiljer, säger diakonichef Monika Linnros.

Även Stein Erik Norderhaug tror att det ska gå att hitta rutiner som fungerar för både Svenska kyrkan och kommunen.

– Det är jättebra att vi har en god kontakt med kyrkorna, som har sina egna medel och som dessutom når en del människor som inte vi när. Om det tydligt framgår för vad och varför man har fått en summa beviljad genom fonder eller stipendier, så räknar vi sannolikt inte med det som en inkomst.

Fler artiklar för dig