Nyheter

Kyrkan som välkomnar hundar på alla samlingar

Brunskogs kyrka först i Värmland med att tillåta besökare att ta med hundar

Det händer att kyrkor låtar besökare tar med sin husdjur på särskilda gudstjänster eller välsignelser. Men i Brunskogs kyrka i Arvika pastorat blir det nu fritt fram för hundägare att ta med sina fyrfotade vänner på alla gudstjänster, dop, vigslar och begravningar.

Kyrkorådet och kyrkofullmäktige i Arvika pastorat beslutade nyligen att hundar är välkomna i Brunskogs kyrka, som ligger vid sjön Värmeln. Det skriver Kyrkans tidning, som hänvisar till en artikel i Arvika Nyheter.

– Tanken är att göra kyrkan mer tillgänglig för alla dem som inte kan gå hemifrån utan sin hund, säger komminister Helena Fhager till Kyrkans tidning.

– De som lider av psykisk ohälsa eller bara mår bättre av att ha sin hund vid sin sida har nu i varje fall en kyrka de kan gå till.

Tanken är att de som kommer till kyrkan med sina hundar ska använda en särskild ingång, och vara hänvisade till en viss del av kyrkan. Då kan personer som är allergiska sitta på långt avstånd från djuren.

Brunskogs kyrka i Arvika pastorat.

Beslutet att låta hundar vara med i kyrkan gäller vid vanliga gudstjänster, dop, vigsel och begravning, men inte vid konserter och skolavslutningar.

Husdjursvälsignelser

Att kyrkor låter husdjur följa med in till särskilda husdjursgudstjänster eller -välsignelser, inte minst på Franciskusdagen den 4 oktober, är inte ovanligt.

Kyrkporten är däremot oftast stängd för djur på vardagar.

”Vi vet att hundar är viktiga familjemedlemmar för många men eftersom det finns medmänniskor med allergier är det endast ledarhundar som får följa med in i Limhamns kyrka”, skriver till exempel Svenska kyrkan i Malmö på sin hemsida.

Fler artiklar för dig