Nyheter

Kristna värdepartiet större än muslimska Nyans i EU-valet

3 700 väljare valde att lägga sin röst på Kristna värdepartiet – som därmed blev det fjortonde största partiet i valet till Europaparlamentet

Partiet som vill värna kristna värderingar och som profilerat sig i abortfrågan tangerade sitt valresultat från förra riksdagsvalet. I det här valet blev de också större än partiet Nyans, ett parti med muslimsk profil, som tidigare fått stor uppmärksamhet men som nu närmast imploderat.

EU-valets stora segrare och förlorare har redan korats och Sveriges 21 mandat i parlamentet har tillsatts. Men nu när rösträkningen är färdig kan också bokslut skrivas för de mindre partierna som ställde upp. Det visar sig att inget av dessa småpartier var i närheten att nå fyraprocentsspärren.

Störst av dem blev i alla fall Folklistan, Jan Emanuel och Sara Skyttedals politiska projekt som fick stor uppmärksamhet i och med lanseringen. De landade på 0,6 procent, eller drygt 25 800 röster. För ett parti med ambitionen att komma in i EU-parlamentet får det ses som ett veritabelt fiasko.

På fjortonde plats

Snäppet färre röster fick Alternativ för Sverige (0,41 procent), Piratpartiet (0,37 procent), Medborgerlig samling (0,30 procent) och sedan Mänskliga rättigheter och Demokrati (0,19 procent).

Först efter det, som fjortonde största parti, kommer Kristna värdepartiet. Partiet bildades inför riksdagsvalet år 2014 där abortförbud var deras prioriterade fråga, bland annat i protest mot Kristdemokraternas hållning. Några valframgångar har ännu inte skördats.

I årets EU-val fick Kristna värdepartiet 0,09 procent av rösterna, vilket är samma resultat i procent som de fick i senaste riksdagsvalet. Men räknat i antal röster har de minskat, partiet fick 3 886 röster i EU-valet, en rejäl minskning från riksdagsvalet då man fick ihop cirka 6 000 röster. Förklaringen till att de ändå ligger på samma procentnivå är att det är så många färre som röstar i EU-valet, valdeltagandet låg på drygt 50 procent.

Mats Selander och Per Kronlid, grundarna av Kristna värdepartiet, lämnar in återregistreringen av partiet hos Valmyndigheten.

Nyans nästintill borta

Tittar man ännu längre ned på listan av småpartier hittar man partiet Nyans, ett parti som många beskrivit som ett muslimskt eller islamistiskt parti. De fick stort mediegenomslag i förra riksdagsvalet med sina provokativa utspel. I EU-valet har de också försökt sticka ut hakan med tuff retorik mot Israel och krav på att plocka bort terrorstämpeln från Hamas.

Men partiet lyckades inte locka röster. Det beror bland annat på interna konflikter, exempelvis bröt sig flera av dess kandidater loss efter riksdagsvalet och bildade Visionspartiet, ett parti med liknande profil. Att rida på den propalestinska vågen verkar heller inte ha lyckats, i stället ser det ut som att Vänsterpartiet lyckades fånga in många röster med hjälp av Palestinafrågan. Partiet Nyans fick 0,04 procent av rösterna i EU-valet, eller drygt 1 759 röster.

Imploderade feminister

Bland partier som nästintill imploderat kan också nämnas Feministiskt initiativ. År 2014 gjorde de ett succéval och med drygt fem procent av rösterna fick de ett mandat i EU-parlamentet. I år gick de ihop med Partiet Vändpunkt, ett utbrytarparti från Miljöpartiet, och bildade en gemensam lista under namnet Värdigt liv. Resultatet blev 0,06 procent av rösterna, småsmulor jämfört med tidigare framgångar.

För första gången blev därmed Kristna värdepartiet större än både Feministiskt initiativ och Partiet Nyans i ett val, men gemensamt för alla dessa småpartier är att de har en mycket lång väg upp till nivåer där de kan få inflytande för sin politik.

---

Fakta: EU-valet

  • EU-valet är avgjort och i Sverige blev det ett succéval för Miljöpartiet, som fick 13,87 procent.
  • De flesta partier kunde peka på någon framgång, men det parti som pekas ut som den största förloraren är SD som enbart nådde 13,14 procent och backade för första gången i ett val.
  • Alla åtta svenska partier som tidigare suttit i EU-parlamentet lyckades behålla sin plats där, även om KD förlorade ett mandat och V lyckades knipa ett extra.

---

Fler artiklar för dig