Nyheter

Volontärer slöt upp för att förbereda Torp då kommunens feriearbetare drogs in

Flertalet feriearbetande ungdomar valde att arbeta, men med ersättning från EFK i stället för från Örebro kommun, efter konflikten om Kristna regnbågsrörelsens medverkan.

Efter en extrainsatt arbetsdag på nationaldagen, den 6 juni, är förberedelserna inför Torpkonferensen utanför Örebro i mer än god fas.
– Så här städat och nyklippt har vi nog aldrig haft det förut, säger Erika Åsberg, en av konferensens projektledare.

På måndag eftermiddag öppnas Evangeliska frikyrkans stora sommarkonferens med bön och lovsång. Då ska alla mötestält stå klara, cirka 450 bokade campingplatserna vara förberedda, den nya boulebanan vara krattad och fin, och otaliga volontärer stå redo att hjälpa till med allt från matservering till toalettstädning.

När Dagen når Erika Åsberg fem dagar före öppningen har hon just lunchat med de feriepraktikanter som anlitats för att hjälpa till före och under konferensveckan.

– I dag har vi rensat mycket ogräs och nu ska vi ställa i ordning campingen. Det är ganska tomt här än, eftersom inga tält satts upp ännu, säger hon.

Erika Åsberg, projektledare för Torpkonferensen.

Efterlyste hjälp efter Örebro kommuns beslut

Att man kommit så pass långt med förberedelserna beror på att konferensledningen valde att utlysa en arbetsdag på nationaldagen, den 6 juni. Då var det ännu osäkert hur konferensen skulle påverkas av Örebro kommuns beslut att i år inte bekosta lön åt de cirka 60 feriearbetande ungdomar som i vanliga fall jobbar på Torp.

– När vi blev osäkra på hur bemanningen skulle se ut började vi höra oss för om frivilliga och många visade intresse och engagemang för att få till en fin konferens. Till vår extrainsatta arbetsdag kom många som har Torp på sitt hjärta. Så det är nästan mindre stress nu än vi brukar ha, och allt går enligt plan, säger Erika Åsberg, som ansvar för bibelstudierna och gudstjänsterna under veckan.

Örebro kommun drog in sina feriearbetere när det blev känt att EFK:s ledning backat ifrån ett erbjudande till EKHO/Kristna regnbågsrörelsen att finnas med som utställare på Torp, med hänvisning till alltför stora slitningar inom rörelsen kring synen på äktenskap och hbtq-frågor.

– Vi erbjuder konferensen gratis arbetskraft om vi placerar ungdomarna där, och det anser vi inte att de har rätt till om de inte ser till att leva upp till likabehandlingsprincipen, sa arbetsmarknadsnämndens ordförande Christopher Hedbom-Rydaeus (M) till Dagen om de indragna praktikplatserna.

Inget samförstånd mellan EFK och kommunen

EFK:s ledning förklarade sig snabbt beredd att ta över kostnaden för de ungdomar som ändå ville behålla sina praktikplatser på Torp. Det var ett erbjudande som togs väl emot, enligt Erika Åsberg.

– Vi har fått ihop nästan lika många feriearbetare som vi skulle ha, strax under 60. Så det har varit ett otroligt stort intresse att få komma och jobba hos oss, säger hon.

Även missionsdirektor Linalie Newman är glad för att så pass många ungdomar valt att göra sina två praktikveckor på Torp.

De samtal som hållits mellan EFK och kommunen har dock inte lett till något större samförstånd.

– Vi kan konstatera att vi i dag står långt ifrån varandra i förståelsen av var gränsen mellan kommunen och civilsamhället går. Men nu fokuserar vi på alla goda förberedelser inför Torp som rullar på så bra. Samtalen med kommunen får vi återuppta till hösten, uppger Linalie Newman för Dagen.

10 000–15 000 besökare väntas komma

Som biträdande projektledare laddar Erika Åsberg och det team som arbetar med konferensen för att inom kort ta emot de 10 000–15 000 unika besökare som brukar finnas på Torp under veckan.

Som vanligt bjuder man på ett omfattande program för barn, ungdomar och vuxna.

– Något som sker i år är att vi utökar det samarbete som inleddes med Frälsningsarmén förra året. De kommer att ha ett eget tält och kommer att synas tydligare i programmet och som talare, säger Erika Åsberg, och tillägger att Frälsningsarmén dessutom har valt att förlägga sitt ungdomsläger till Torp.

Torpkonferensen 2022

Torp fortsätter arbetet med att göra konferensen mer tillgänglig för människor med funktionsnedsättning, och följer upp ”Fullt ös!”, en satsning som riktar sig mot barn med flera funktionsnedsättningar.

I sommar kan miljömedvetna besökare klimatkompensera sin resa till och från Torp genom att bidra till att plantera träd i Mongoliet. Och den som tar med en egen kopp till matställena belönas med billigare dryck.

Linalie Newman och Ingemar Forss med slutrapporten om samkönade relationer, på området vid Hjälmargården.

Ett nytt initiativ är att Torp vill samla kristna företagare för samtal, och därför erbjuder en frukostsamling på torsdagsmorgonen.

Det övergripande temat för veckan är ”Glädjebud”. Liksom förra årets tema, som var ”Det finns frihet”, är det hämtat från Lukas 4:18-19: ”Herrens Ande är över mig, för han har smort mig till att förkunna glädjens budskap för de fattiga. Han har sänt mig att utropa frihet för de fångna och syn för de blinda, att ge de förtryckta frihet och förkunna ett nådens år från Herren.”

– Det är så mycket i vår omvärld som vill ta ifrån oss glädjen och skapa oro, och det är lätt att få en klump i magen när man läser nyheterna. Men det finns en himmelsk glädje som vi erbjuds att ta emot och ge vidare också i en tid som denna. Det känns fräscht och utmanande att tillsammans få fördjupa oss i vad det innebär, säger Erika Åsberg.

Hon har varit på Torp sedan tonåren och ser särskilt fram emot de stora kvällsgudstjänsterna.

– Torp är en mötesplats dit alla är välkomna och där vi som rörelse kommer samman och får tillbe Gud tillsammans. Historiskt har detta varit en plats där människor har upplevt hur Gud kallar dom till efterföljelse och mission, såväl inom Sverige som utomlands. Det har präglat oss som missionsrörelse och det vill vi fortsätta att stå för och be för.

Vad kan besökarna hoppas av vädret?

– När man har en konferens där det är så mycket som händer utomhus så är det klart att vi följer väderprognoserna, säger Erika Åsberg.

– De två senaste somrarna har varit kanonvarma, med en glassförsäljning som gått mer än bra. Nu känns det mer som att vi får ett klassiskt midsommarväder, med både sol och regn. Vi är nöjda så länge det inte blåser för mycket, eftersom vi har så många tält.

---

Fakta: Torpkonferensen

  • Hålls i år den 17–24 juni i Torp, på slätten mellan Kumla, Fjugesta och Örebro.
  • Gudstjänster, bibelstudier, barn- och tonårskonferens, konserter, seminarier med mera.
  • Talare vid gudstjänsterna är bland andra EFK:s ledare Ingemar Forss och Linalie Newman, Rachel Turner, grundare av organisationen Parenting for Faith, Anders Nordström, pastor i Korskyrkan Karlstad, och Pete Greig, grundare av 24–7 Prayer.
  • Den första Torpkonferensen anordnades 1887.
  • Arrangör: Evangeliska frikyrkan.

---

Fler artiklar för dig