Nyheter

Piensoho i Dagenpodd: Efterträdare får gärna vara under 40

Fick frågan om sin “drömefterträdare” i Filadelfia Stockholm i en podd sommaren 2023

Om Niklas Piensoho blir biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan, såsom föreslagits, lämnar han uppgiften som föreståndare i Filadelfia Stockholm. Den som tar över efter honom bör helst vara en yngre person med hjärta för Stockholm, sa han i podden Dagens människa i juni 2023.
– Jag tror att det är en föreståndare vi ska ha, inte en frälsare, sa Niklas Piensoho, som värjde sig mot begreppet ”drömefterträdare”.

Beskedet slog ned med en skräll i frikyrkosverige häromdagen: Niklas Piensoho, sedan 18 år föreståndare för pingstförsamlingen Filadelfia Stockholm, föreslås av Equmeniakyrkans styrelse som biträdande kyrkoledare i samfundet, med Karin Wiborn som kyrkoledare.

För Dagen berättade han i veckan om sin vånda inför beslutet att tacka ja till styrelsens fråga.

– Det finns så mycket kärlek. Så det är ett smärtsamt och svårt beslut att lämna, sa han.

Niklas Piensoho är föreslagen som biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan.

Om Equmeniakyrkans kyrkokonferens ställer sig bakom styrelsens förslag när den samlas i augusti, är det då som Niklas Piensoho säger upp sig från sin nuvarande tjänst.

Vem som blir hans efterträdare i Filadelfia Stockholm, som kallats för pingströrelsens flaggskepp, är än så länge en öppen fråga. Men en liten fingervisning om vilken person han själv skulle önska på posten gav Niklas Piensoho i juni 2023, fler månader innan nomineringsprocessen började i september 2023.

Den då 58-årige pastorn uttalade sig i podden Dagens människa, där journalisterna Malin Aronsson och Daniel Wistrand samtalar med olika profiler inom, och utanför, kristenheten.

“Gärna under 40″

En av frågorna löd: Hur ser din drömefterträdare ut, om du fick bestämma?

– Jag har nog ingen drömefterträdare, för jag tror att det är en föreståndare vi ska ha, inte en frälsare. Det är en människa som kommer att efterträda mig, som kommer ha lika uppenbara svagheter och brister som jag, svarade Niklas Piensoho.

– Men jag tror att det är nån som är åtminstone 20 år yngre än jag är nu – skulle i min drömvärld vara strax under 40, en person som gärna tänker teologiskt, talar teologiskt, sa han, och fortsatte att tänka högt kring en framtida efterträdare:

– Någon som kan vända och vrida på grejer – nu drömmer jag ju då, som du hör. Som är en duktig kommunikatör, talare, och som har stort hjärta för Stockholm, älskar den här staden, älskar människorna i staden, älskar stadens alla utmaningar, det tror jag är en nyckel.

Niklas Piensoho


Fler artiklar för dig