Nyheter

Hennes farfarsfar är gisslan hos Hamas: ”Han hjälpte oss alltid”

”Vi trodde att han var död, men en av dem som släpptes berättade att de hade sett honom”

”Min farfarsfar var alltid rolig och snäll, han brukade ge mig presenter och han hjälpte mig när jag stack mig på hans kaktusar.” Det berättar elvaåriga Lilo, som tillsammans med sin pappa Daniel är på plats i Sverige för att berätta om den 84-årige fredsaktivisten Oded Lifshitz, som är en av Hamas gisslan inne i Gaza.
– Jag vet inte varför de tog honom.

Den 6 oktober förra året var Lilo och hälsade på sin farfars far Oded i kibbutzen Nir Oz i södra Israel. Hon ska vara glad att hon åkte hem, för dagen efter kom Hamas. Efter sig lämnade de död och förödelse, 180 av de 400 invånarna hade antingen dödats eller tagits till fånga.

Flera hemska berättelser har kommit ut från denna kibbutz som drabbades hårt av Hamas brutala attack. Bland annat tog de med sig bebisen Kfir Bibas som gisslan, en liten gosse som fick fira sin ettårsdag någonstans inne i Gaza.

Äldre fredsaktivister

Men även många äldre fördes bort, som det äldre paret Lifshitz. 84-åriga Oded sitter fortfarande kvar som gisslan och det har gått flera månader sedan man hörde något om honom.

– Jag vet inte varför de tog just honom, berättar hans barnbarn Daniel Lifshitz som tillsammans med sin dotter Lilo är på plats inne i Dagens redaktion.

– Han var en fredsaktivist som många gånger har hjälpt människor inne i Gaza, han tog dem till sjukhus inne i Israel och gjorde allt han kunde för att de två folken skulle kunna leva i samexistens.

Daniel och Lilo har rest till Sverige för att lyfta fram situationen för gisslan, de har kommit hit bland annat eftersom det finns en svenskkoppling i det här fallet. Daniels mamma Rita är nämligen göteborgare och var tidigare svärdotter till den gisslantagne Oded.

Oded Lifshitz, gisslan hos Hamas.

Älskar kaktusar

När Daniel Lifshitz berättar om sin farfars far börjar han i Polen, och ett judiskt par som lyckas fly undan Förintelsen. De tog sig till nuvarande Israel strax innan andra världskriget bröt ut, och där föddes också deras son Oded. År 1957 var han med och grundade kibbutzen Nir Oz.

– Då fick han en kaktus från sin syster. Nu har han en av de finaste kaktusträdgårdarna i hela världen. Lilo brukar få hjälpa honom, berättar han.

Elvaåriga Lilo finns vid hans sida under intervjun. Hon fick något motvilligt lägga undan mobilen och popcornen för att i stället kliva in i vuxenvärlden för att berätta om kidnappningen av farfars far.

– Han är härlig, säger hon.

– Han brukade ge oss presenter, han var alltid rolig och snäll. Han hjälpte oss alltid när vi behövde det.

Lilo berättar vidare om hur de brukade åka runt i en golfbil på kibbutzen och beskriver om hur hon ibland behövde hjälp då hon hade stuckit sig på någon av kaktusarna.

– Jag vill att han ska komma ut från Gaza.

Daniel Lifshitz berättar att han tagit hjälp av volontärer för att få ordning på kaktusträdgården, ogräset som började växa har tagits bort och allt är redo för att Oded ska komma tillbaka.

– Kaktusarna väntar på honom.

Volontärer hjälper till att fixa kaktusträdgården för Oded som sitter gisslan hos Hamas.

Hustrun blev fri

Även Odeds fru Yocheved Lifshitz kidnappades av Hamas. Daniel berättar att de rullade in hans farmor i en matta och åkte iväg med henne på en motorcykel in i Gaza. Hon släpptes sedan efter 17 dagar i fångenskap, antagligen för att hon var sjuk.

– Hamas säger att de släppte henne på humanitära grunder, jag säger att det snarare var på sanitära grunder, de ville inte att smitta skulle spridas nere i tunnelsystemet, säger Daniel.

Yocheved Lifshitz har man senare kunnat se på manifestationer inne i Israel med krav på att få gisslan frisläppt.

Oklart öde

30 dagar efter Hamas attack släpptes ytterligare några ur gisslan, vilket också var första gången de fick höra vad som hade hänt Oded, som hade hamnat på ett helt annat ställe än sin fru.

– Vi trodde att han var död, men en av dem som släpptes berättade att de hade sett honom, säger Daniel.

Men var han är nu, hur han mår, hur han behandlas, det vet man inte.

– Vad vi vet var att han blev skjuten i handen på kibbutzen. Det var när han försökte stänga dörren till skyddsrummet, de sköt fem skott, ett av dem träffade hans hand.

Antagligen togs han sedan till staden Khan Yunis som ligger närmast kibbutzen han fördes bort ifrån. Men just nu kan han vara var som helst inne i Gaza.

Vad kan omvärlden göra?

– Vi vill försöka få uppmärksamhet för alla de äldre som är tagna som gisslan, vi vill att omvärlden sätter press på Hamas, på arabvärlden, säger Daniel.

Flera gånger under intervjun nämner han att man inom islam är det av stor vikt att värna de äldre. Att Hamas håller hans 84-årige farfar gisslan kan han inte förstå.

Ser Gazabor som martyrer

Själv hoppas han nu på någon form av uppgörelse så att gisslan ska kunna komma tillbaka. Nyligen fritogs fyra av gisslan av den israeliska armén, men det blev blodigt, en israelisk soldat och omkring 200 palestinier dog, varav många civila.

– Det blev en hemsk fritagningsoperation och det som hände alla civila är fruktansvärt. Men om soldaterna bara hade fått en korridor där de hade kunnat lämna platsen tillsammans med gisslan, då hade ingen blivit skadad. Jag har även sett Hamas få kritik i arabiska medier om varför de höll gisslan så nära civila.

Boven i dramat, enligt Daniel Lifshitz, är Hamas-ledaren Yahya Sinwar som verkar i det närmaste likgiltig inför civila palestinska offer.

– Sinwar verkar se hela Gazas befolkning som martyrer som ska vara redo att dö för hans sak. Han verkar inte intresserad av en uppgörelse med Israel.

Men det är ändå förhoppningen just nu.

Daniel och Lilo Lifshitz är på besök i Sverige för att lyfta fram situationen för sin farfar och farfars far Oded som sitter som gisslan hos Hamas.

Hoppas på uppgörelse

– Vi vill få ett slut på kriget, säger Daniel.

Att Hamas släpper gisslan ser han som början på slutet. Troligtvis kommer en frigivning av gisslan att ske i olika faser, inledningsvis med de äldre.

– Farfar kommer att vara med i den första utväxlingen, förutspår Daniel.

– För det måste gå att få till en överenskommelse. Israel är redo för det, oavsett hur den ser ut, bara det inte blir något som gör att Hamas får fortsätta styra i Gaza.

Daniel och Lilo Lifshitz är på besök i Sverige för att lyfta fram situationen för sin farfar och farfars far Oded som sitter som gisslan hos Hamas.


Fler artiklar för dig