Nyheter

Elever bojkottade avslutning i skolan - ville fira i kyrkan

I Arjeplog nekades barnen avsluta terminen i kyrkan. I Kiruna fick barnen inte sjunga “Den blomstertid”

Många elever i årskurs 7 och 8 på Kyrkholmsskolan i Arjeplog valde att avstå från skolavslutningen, eftersom de inte fick fira den i kyrkan.
– Det blir inte samma känsla som när man är i skolan, säger elev till SVT Norrbotten om varför de velat vara i kyrkan.

Dagen skrev i maj om att grundskoleeleverna i Arjeplog protesterade mot att bara niondeklassen skulle få ha sin skolavslutning i kyrkan. De andra eleverna skulle fira i sina klassrum, så som det varit de senaste två åren. Före pandemin firade dock alla i kyrkan.

– Kyrkan kan upplevas som skrämmande. Man känner inte alla människor och man känner sig tryggare i det lilla, sa rektor Helene Lindberg till SVT Norrbotten, som en förklaring till att man ändrade traditionen.

När det så var dags för avslutningen i torsdags, bojkottade en stor del av eleverna i sjunde och åttonde klass skolans avslutning, rapporterar SVT Norrbotten.

I stället begav de sig till kyrkan.

– Jag har valt att bojkotta för att jag tycker att rektorn gör fel beslut, sa Lova Abrahamsson till SVT Norrbotten, om att man lämnat en gammal tradition.

På reporterns fråga om varför det var så viktigt att få fira i kyrkan, svarade Mira Nordin:

– Ja, för det blir inte samma känsla när man är i skolan.

Fick inte sjunga ”Den blomstertid”

Att skoltraditioner med religiös koppling skapar debatt har visat sig också i Kiruna. Där fick en rektor motta hot efter sitt beslut att inte låta barnen sjunga psalmen Den blomstertid nu kommer på skolans avslutning, uppger P4 Norrbotten.

Rektorn hänvisade, enligt inlägg i sociala medier, till skollagen. Den säger att det inte får förekomma några konfessionella inslag i skolans verksamhet, med undantag för de skolor som har anmält att de ha en konfessionell inriktning.

När frågan om skolavslutningar i kyrkor diskuterades som mest för cirka tio år sedan bedömde Skolverket att en psalm som Den blomstertid nu kommer kunde sjungas, eftersom den har tydlig koppling till skolavslutningar och uppfattas som tradition.

Det är just kopplingen till traditionen som många hänvisar till i den debatt som uppstått bland boende i Kiruna, bland annat på Facebook. Andra pekar på att Gud nämns i psalmens andra vers, som förutom den första versen brukar sjungas på skolavslutningar.

Fler artiklar för dig