Nyheter

Dom efter misshandeln i S:ta Clara kyrka: Man slog ner två poliser

Mannen agerade våldsamt mot de poliser som skulle ta hand om honom - stampade den ena i huvudet

I mitten av mars attackerade en man två poliser som kommit till S:ta Clara kyrka i Stockholm för att omhänderta honom. Nu har tingsrättens dom kommit.

I Dagen beskrevs händelseförloppet som ledde fram till misshandeln. Personalen i den nattöppna kyrkan försökte få den utåtagerande mannen i 30-årsåldern att lämna kyrkan. När det inte lyckades larmades polisen som snart var på plats. Mannen gick då till angrepp och två poliser skadades. Han kunde senare gripas när fler patruller anlände till kyrkan.

Tidningen Mitt i rapporterar att mannen i slutet av maj dömdes för bland annat grovt våld mot tjänsteman och brott mot knivlagen.

Stampade på polisens huvud

I domen framkommer fler detaljer kring händelsen. Mannen ska ha slagit de båda poliserna hårt i huvudet så de föll till marken. Han ska sedan ha dragit i den ena polisens hästsvans. När den andra polisen kom på fötter ska den våldsamme mannen ha slagit ner polisen igen och stampat på dennes huvud. Med hjälp av pepparsprej och anslutande poliser lyckades de, tillsammans med personalen, få kontroll över mannen.

När Dagen intervjuade EFS-föreningens direktor Hans Bratt Hernberg efter händelsen konstaterade han att det var den tredje incidenten de senaste veckorna. Utöver tumultet när kyrkan höll nattöppet hade de haft ett hotärende och en misshandel vid en gudstjänst.

– Det är människor som inte är i psykisk balans som är involverade i den här typen av incidenter. Det tillhör inte vanligheterna att så mycket händer på så kort tid, sa Hans Bratt Hernberg då.

Nolltolerans mot provokativt uppträdande

Kyrkan har arbetat med att utbilda anställda och utvalda volontärer i hur man ska agera vid våldsamma situationer. De har också infört en nolltolerans mot provokativt uppträdande.

– Vi har blivit tydligare med våra gränser och vi har otroligt duktig personal. Och så fort det sker något har vi debriefing för att stärka arbetslaget, berättade Hans Bratt Hernberg.

Påföljden för mannen som agerat våldsamt mot poliserna blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, samt skadestånd till sex personer, rapporterar Mitt i.

---

Fakta: S:ta Clara kyrka

  • Kyrkan ligger mitt i Stockholm och har blivit känd för sitt omfattande sociala arbete.
  • Församlingen är en EFS-förening, som är en inomkyrklig rörelse inom Svenska kyrkan.

---

Fler artiklar för dig