Jubel i sociala medier och till Dagen efter förslaget om att utse Niklas Piensoho till biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan. Men det finns också mer avvaktande och skeptiska röster.
– Jag är förundrad. Nästan lite chockad, säger Anna Lena Evehäll, pastor i Hagakyrkan i Örebro.
Equmeniakyrkans styrelse har föreslagit Karin Wiborn till ny kyrkoledare och Niklas Piensoho, i dag pastor i Filadelfiakyrkan i Stockholm, till biträdande. Dagen har lyssnat runt i några församlingar inom Equmeniakyrkan och kikat i sociala medier kring de båda namnen som ser ut att bli ny kyrkoledarduo för församlingarna inom samfundet.
– Ett jättebra och samlande förslag. Den här lösningen såg jag inte komma. Kyrkostyrelsen har gjort ett väldigt bra jobb när de har tänkt till, säger Anders Marklund, pastor och föreståndare i Hönö Missionskyrka utanför Göteborg.
– Det finns en teologisk bredd i samfundet och jag tror att de kan samla in den. Den teologiska bredden kan ibland ses som ett hot, men är snarare en möjlighet. Vi har råd att lyssna på varandra och ta in varandras hållningar och synpunkter.
Visionär och herde
Anders Marklund nämner frågor om vad som är evangelikalt och mindre evangelikalt, karismatiskt med mera. Han noterar också de olika personligheterna, och ser en mer visionär och tydlig riktning hos Niklas Piensoho, medan han betraktar Karin Wiborn som mer av en herde.
– Det blir en väldigt bra bredd i ledarskapet, där jag också uppfattar en respekt för varandra, vilket förstås är en förutsättning. Kärleken till Kristus och längtan efter att se människor komma till tro förenar dem, säger Hönö-pastorn.
Förespråkat Piensoho
Ett 90-tal pastorer i Equmeniakyrkan har lyft fram Niklas Piensohos namn i kyrkoledarvalet. Anders Marklund är en av dem. David Hjelmqvist, pastor i Hovslätt utanför Jönköping, är en annan. Också han är glad över det förslag som nu läggs fram till samfundets kyrkokonferens i mitten av augusti.
– Det finns många som har förtroende för Karin Wiborn som kyrkoledare, men inte för Niklas Piensoho – och vice versa. Men oavsett uppfattar jag att många ser det här som en bra kombination. Det är de signaler jag får. Jag tror att de tillsammans kan ena och samla kyrkan, vilket kanske inte bara en person hade kunnat göra, säger David Hjelmqvist.
[ Niklas Piensoho: Den stora frågan var om jag kunde lämna Filadelfia ]
Enligt honom själv har han gått in i ett delat ledarskap med Karin Wiborn, men vi väljer ändå honom som biträdande. Vad betyder det?
— Anna Lena Evehäll, pastor
“Inte ultimat”
Anna Lena Evehäll, pastor och föreståndare i Hagakyrkan i Örebro, är betydligt mera skeptisk när Niklas Piensoho visar sig ha varit den ”hemliga” eller ”anonyma” kandidaten, och nu blir föreslagen av kyrkostyrelsen.
– Jag är förundrad över att vi inte kan finna en biträdande kyrkoledare bland ordinerade medarbetare i Equmeniakyrkan. Nästan lite chockad, säger hon.
– Det här är varken den ultimata processen eller den ultimata kandidaten.
Hon tycker inte att församlingarna och ombuden har fått chansen att ordentligt lära känna Niklas Piensoho, som från början kommer från Missionskyrkan, men som de senaste 18 åren har funnits inom pingströrelsen som pastor i Filadelfiakyrkan i Stockholm.
– Enligt honom själv har han gått in i ett delat ledarskap med Karin Wiborn, men vi väljer ändå honom som biträdande. Vad betyder det? Vi får heller inte någon vidare insikt i vad för slags ledarskap han vill bidra med. Vad tänker han utifrån att pingstkyrkan och Equmeniakyrkan inte alltid tänker helt lika kring ledarskap, exempelvis?
– Jag hade velat höra en mer fördjupad intervju med honom, precis som med de övriga kyrkoledarkandidaterna, och även ge honom den chansen, säger Anna Lena Evehäll till Dagen.
Hon är också kritisk till att förslaget kommer precis inför sommaren, då hon menar det är svårt att samla församlingen till samtal, och undrar vilket inflytande ”kollegorna på västra sidan av Sverige” har haft i detta när de drivit Piensohos namn.
Kyrkokonferensen i mitten av augusti ska även behandla flera andra viktiga frågor, om regionindelning och stadgar, samt möta världsmetodisterna, påpekar pastorn i Örebro.
[ Karin Wiborn: Jag tror inte på den ensamma hjälten ]
”En olycklig timing”
Greger Hjelm, ordförande i Immanuelsyrkan i Stockholm, Equmeniakyrkans största församling, har också invändningar kring processen, som han menar att samfundets styrelse nu får reflektera över. Immanuelskyrkan har tidigare nominerat bland andra Karin Wiborn och Joakim Hagerius.
– Det har varit en svår process att följa genom att en av kandidaterna har varit anonym, och en olycklig timing. När det gäller Piensoho som biträdande har jag inga kommentarer. Eftersom hans namn inte har varit publikt har varken jag eller kyrkans styrelse hunnit utforska honom som ett alternativ, konstaterar Greger Hjelm.
Av allt att döma blir det upp till församlingens ombud att avgöra hur de ska rösta vid kyrkokonferensen, uppger han. Församlingen brukar inte ha låsta mandat.
Röster i sociala medier
Bland de positiva kommentarer till kyrkoledarduoförslaget som har publicerats i sociala medier, finns bland annat Kalle Spetz, pastor i Skillinge missionshus: ”Glada nyheter”, skriver han. Bertil Svensson, tidigare ansvarig för samfundets internationella arbete, uttrycker: ”Bra och djärvt förslag med två erfarna ledare som kompletterar varandra väl”.
”Dreamteam”, skriver Peter Lindroos, pastor i Equmeniakyrkan i Alingsås.
[ Niklas Piensoho föreslås som biträdande kyrkoledare för Equmeniakyrkan ]