Nyheter

Häktespastorn: Låt kyrkor ansvara för alternativa fängelser

Olle Jonasson vill se kreativa lösningar på situationen med överfulla fängelser

Sveriges överfulla fängelser skapar frustration både bland personal och intagna, menar häktespastorn Olle Jonasson. Hans lösning: Låt kyrkor, samfund och ideella organisationer ansvara för alternativa fängelser utan vinstintresse.

Det är i en debattartikel i Dagens Nyheter som pastorn i Sollentuna häkte presenterar sitt förslag. Han konstaterar att något behöver göras åt dagens situation med överfulla häkten och fängelser som inte skapar goda förutsättningar för rehabilitering. Han vill se “fängelseplatser och bra fängelser som inte bara blir förvaring och straff”. Det är där Olle Jonasson tror att kyrkor, samfund och ideella organisationer skulle kunna vara samarbetspartner inom kriminalvården.

“Mitt förslag är att i ett första skede bjuda in kyrkor och samfund och andra ideella organisationer som Kris, Ankarstiftelsen, LP-stiftelsen, Frys­huset, nykterhetsrörelser etcetera till en dialog om möjligheterna att ansvara för alternativa fängelser utan vinstintresse”, skriver Olle Jonasson.

Hans förslag är att till en början låta kyrkor eller Sveriges kristna råd ta ansvar för de fängelsekloster som tidigare fanns på Kumla- och Skänningeanstalten. Klostren, där intagna kunde gå en 30-dagars retreat, pausades på obestämd tid för ett antal år sedan på grund av platsbrist. Olle Jonasson pekar på de utvärderingar som gjorts av arbetet, som visat på god effekt.

Som ett argument för sitt förslag lyfter han fram kyrkors och ideella organisationers långa erfarenhet av att ha arbetat på häkten, i fängelser och med eftervården.

“Det finns alltså redan stor kompetens genom många års verksamhet. Steget till att ta ännu mer initiativ och ansvar behöver inte vara långt borta”, skriver Olle Jonasson.

---

Fakta: Den andliga vården i fängelser

  • Sveriges kristna råd samordnar i dag, på Kriminalvårdens uppdrag, den andliga vården på anstalter och häkten.
  • Präster, pastorer och imamer kallas ofta för Nav-medarbetare, då arbetet är uppbyggt kring Nämnden för andlig vård (Nav). De anordnar gudstjänster inne på anstalter och har även enskilda själavårdande samtal med de intagna.

---

Fler artiklar för dig