Nyheter

Nyhem bryter trenden: Stor majoritet kvinnliga talare i år

Tolv kvinnor och sex män predikar på pingströrelsens sommarkonferens i år.

Dubbelt så många kvinnor som män predikar i stora Nyhemshallen under pingströrelsens sommarkonferens Nyhemsveckan. Men det är ingen uttalad tanke att kvinnorna ska vara i majoritet, enligt programkommittén. En av talarna är Linda Bergling, pastor i helandetjänst från församlingen Arken i Kungsängen.

Dagen har gått igenom programmet för förmiddagsmöten, kvällsmöten och nattmöten i Nyhemshallen utanför Jönköping under årets konferens. Tolv kvinnor och sex män finns bland de förkunnare som kommer att predika olika aspekter av temat ”Brinnande hjärtan”. Fördelningen mellan könen i talarstolen är en stor förändring jämfört med hur det har sett ut.

När Dagen skrev om saken 2010 var tre av fjorton talare på stora scenen kvinnor. Men i år bryts alltså trenden rejält. Peter Lewin, ordförande i programkommittén, är glad för predikanterna som ska medverka.

– När vi planerar försöker vi tänka både män och kvinnor, inte minst för att de som lyssnar har olika igenkänning. Men det har inte varit någon uttalad tanke att kvinnorna ska vara i majoritet.

– Vi har utgått från de olika teman vi har satt och sökt människor som vi tror är kallade av Gud. Nu föll det sig så här, och det är bra. Det har ju varit ett överskott åt andra hållet under ganska många år, säger Peter Lewin, som till vardags är pastor och föreståndare i Alingsås.

Peter Lewin, Alingsås pingst.

På Evangeliska frikyrkans Torpkonferens utanför Örebro, som hålls parallellt, är ungefär lika många kvinnor som män talare på bibelstudier och möten i år.

De mest utsatta

Beatrice Bergroth, pastor med huvudansvar för det internationella arbetet i Pingstkyrkan i Jönköping, är en av predikanterna under Nyhemsveckan. Hon talar på onsdagsförmiddagen då undertemat för dagen är ”Brinnande hjärtan för de mest utsatta”. Hon är just nu mitt uppe i förberedelserna.

Porträtt

– Gud manar genom hela Bibeln sitt folk att möta människor i behov och utsatthet, den faderlöse, änkan och invandraren, säger Beatrice Bergroth, som ser fram emot att få predika.

Hon har inte haft koll på att hon är en av tolv kvinnor som får möjlighet att lägga ut Gudsordet under konferensen.

– Det låter som en god mix. Vi har både män och kvinnor med olika gåvor i församlingarna, och då är det positivt att det också synliggörs i våra konferenser.

Erfaren pastor

Linda Bergling, förkunnare och pastor i församlingen Arken i Kungsängen utanför Stockholm, kommer att predika under temat ”Brinnande hjärtan genom hela livet”. Hon talar utifrån sina 76 år och med erfarenhet av över 50 år i helandetjänst. Linda Bergling togs för några år sedan in i nätverket Pingst pastor, men leder en fristående församling.

Ett par internationella gäster finns genom Rachel Turner, pastor kring familjefrågor och föräldraskap i Storbritannien, samt Dumitrita Militaru från Moldavien. Lina Nielsen, Hillsong Stockholm, Anne-Jorid Ahgnell, Frihamnskyrkan i Göteborg samt Marie-Louise Nilsson, Alpha Sverige, är några av de övriga talarna.

Linda Bergling i talarstolen.

Campinggäster och volontärer

Nyhemsveckan beräknas locka 15 000–20 000 besökare från ungdomshelgens start nu på fredag till avslutningen en dryg vecka senare under söndagen i midsommarhelgen. Många bor i husvagn på campingområdet utanför Mullsjö. Förra året var omkring 1 000 personer engagerade som volontärer samtidigt som de närvarade på konferensen.

Peter Lewin hoppas att många ska få bryta med vardagen genom att åka till Nyhem och få åka hem med brinnande hjärtan.

– Det är vår längtan och vår bön. Det handlar inte om att jag ska göra mer, utan om att jag behöver möta Gud mer, och låta Honom prägla mig.

---

Fakta: Nyhemsveckan 2024

  • Kvinnor som predikar: Linda Rea, Växjö, Marielle Larsson, Lp Grow, Victoria Runegrund, Lidköping, Rachel Turner, Storbritannien, Gabriella Dahdouh, Västerås, Marie-Louise Nilsson, Alpha Sverige, Beatrice Bergroth, Jönköping, Lina Nielsen, Stockholm, Mimmi Botica, Alingsås, Linda Bergling, Kungsängen, Dumitrita Militaru, Moldavien och Anne-Jorid Ahgnell, Göteborg.
  • Män som predikar: Elijah Lamb, USA, Stefan Beimark, Örsköldsvik, Pelle Hörnmark, Pingst/Växjö, Jonas Andersson, Gå ut mission, Semias Schenberg, LP-verksamheten och Albin Karlsson, Värnamo.
Nyhem 2023

---

Fler artiklar för dig