Utrikes

FN-rapport: Krigsbrott i Gazakriget på båda sidor

En oberoende FN-utredning säger att både israeliska styrkor och väpnade palestinska grupper som Hamas har gjort sig skyldiga till krigsbrott under kriget i Gaza.

”Brotten omfattar mord, könsförföljelse riktad mot palestinska män och pojkar, tvångsförflyttning, tortyr och omänsklig och grym behandling”, skriver kommissionen i en rapport som ska presenteras för FN:s råd för mänskliga rättigheter nästa vecka.

Israel anklagas vidare för brott mot mänskligheten. Rapporten noterar en “bred och systematisk attack riktad mot civilbefolkningen i Gaza”.

Israel tillbakavisar rapporten som "systematisk anti-Israel diskriminering".

Funnits sedan 2021

Kriget i Gaza bröt ut efter Hamas terrorattack den 7 oktober där över 1 100 människor dog, varav de flesta civila. Kommissionen finner att medlemmar av Hamas, andra palestinska väpnade grupper men även civila palestinier begick krigsförbrytelser i samband med attacken.

Utredningskommissionen inrättades av FN:s råd för mänskliga rättigheter i maj 2021 för att utreda påstådda brott mot internationell humanitär rätt i Israel och de palestinska territorierna. Den har under det pågående Gazakriget utrett såväl misstänkta brott vid Hamas inledande terrorangrepp mot Israel den 7 oktober som under Israels krigföring mot, och omfattande bombningar av, Gaza.

Tidigare i våras anklagade utredarna Israel för att aktivt hindra dem från att prata med vittnen och offer om attackerna den 7 oktober, vilket tillbakavisades av Israel som i stället riktade kritik mot kommissionens arbete och kallade det antisemitiskt.

Rapporten väntas presenteras för FN:s råd för mänskliga rättigheter nästa vecka.

Fler artiklar för dig