Nyheter

Efter skandalen: David Lång (SD) hoppar av riksdagen – men blir kvar i kyrkomötet

”Djupare samtal” med SD:s gruppledare i kyrkomötet väntar David Lång

Den sverigedemokratiske politikern David Lång hoppar av riksdagen efter att han skanderat ”Ausländer raus” – utlänningar ut – på SD:s valvaka i söndags. Men sin plats i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, behåller han.

Skeendet har beskrivits i Expressen:

På SD:s valvaka sjöng riksdagsledamoten David Lång ”Ausländer raus” – den tyska fras som under de senaste månaderna fortplantat sig inom den europeiska ytterhögern som en alternativ låttext till den gamla eurodiscodängan L’amour toujours. När David Lång märkte att hans sjungande hamnat på band försökte han ”handgripligen ta inspelningsutrustningen från Expressens reporter”, skrev Expressen på valnatten.

Partitoppen Richard Jomshof försökte gjuta olja på vågorna.

– Han skämtar, sa Jomshof till Expressens reporter.

”Inte överlagt från mitt håll”

Dagen efter valvakan, i måndags, meddelade David Lång i ett uttalande att han nu självmant har lämnat sin plats i riksdagen: ”Jag snappade upp den här låten på sociala medier, jag förstår nu att texten har sjungits i sammanhang som jag hittills inte haft någon djupare kunskap om. Det var inte något överlagt från mitt håll, och jag beklagar om någon tagit illa vid sig.”

Utöver sin numera tidigare riksdagsplats har David Lång också en plats i kyrkomötet, där han är en av Sverigedemokraternas 19 ledamöter. Men några planer på att, i kölvattnet av valnattens skandal, lämna sin plats i kyrkomötet tycks David Lång inte ha.

David Lång (SD) lämnar sin plats i riksdagen, men sitter kvar i kyrkomötet.

”Djupare samtal” väntar

SD:s gruppledare i kyrkomötet, Daniel Engström, skriver i en kommentar till Kyrkans tidning att han – ”utan att ha fördjupad kunskap om hela händelseförloppet” – kan konstatera att David Långs agerande på valvakan ”visar [...] på dåligt omdöme”.

Gruppledaren tillägger:

”Jag kommer ha ett djupare samtal med David Lång.”

Partiets presstjänst skriver till Kyrkans tidning att partiet och David Lång har ingått en överenskommelse som innebär att ”han lämnar sitt uppdrag som ledamot i Sveriges riksdag, vilket som konsekvens betraktat, är en kraftfull åtgärd”.

Daniel Engström, gruppledare för Sverigedemokraterna på Kyrkomötet mandatperioden 2021-2025

---

Fakta: ”Ausländer raus”

  • Discodängan ”L’amour toujours” – franska för ”alltid kärlek” – från 2000 har under våren blivit vida populär i europeiska ytterhögermiljöer. Till låten skanderas ofta de tyska fraserna ”Ausländer raus” – utlänningar ut – och ”Deutschland den Deutschen” – Tyskland åt tyskarna.
  • Låten har förbjudits på Oktoberfest i München och stoppats från att spelas när Österrikes fotbollslandslag spelar matcher, skriver TT.

---

Fler artiklar för dig