Nyheter

P4 Örebro fälls för uttalande om troende

Nyhetsinslag fälls: Strider mot kravet på saklighet då man uttalade sig om troende

Granskningsnämnden väljer att fälla ett nyhetsinslag som P4 Örebro sände om en konfessionell friskola. Anledningen var uttalanden som framfördes som likställde en stark religiös tro med radikalisering.

Det var i ett radioinslag från februari tidigare i år som P4 Örebro satte likhetstecken mellan stark religiös tro och radikalisering, något som Granskningsnämnden nu slår ner på, rapporterar Journalisten.

Själva inslaget handlade om stängningen av Al-Azharskolan, en muslimsk friskola som Säpo menade styrdes av personer som var anhängare av våldsbejakande islamism. Efter det valde Skolinspektionen att skolan skulle stängas och eleverna flyttas till andra skolor.

Problemet, enligt Granskningsnämnden, var att såväl nyhetsuppläsaren som en rektor på en annan skola som intervjuades gjorde generella uttalanden om troende människor, de ska på ett missvisande sätt ha framställt det som att en stark religiös tro kan likställas med radikalisering. Det här ansågs sprida mot kravet på saklighet.

Att P4 Örebro två veckor senare gjorde ett uppföljande inslag med en expert som förklarade att en stark muslimsk tro inte innebär att man måste vara radikaliserad ändrar inte bedömningen.

Oenig nämnd

Granskningsnämndens sju ledamöter var dock oense, där två av dem reserverade sig mot beslutet och menade att nyhetsinslaget inte borde fällas bland annat med hänsyn till den vidsträckta yttrandefriheten som råder i Sverige.

Al-Azharskolan är sedan några år tillbaka stängd, liksom de flesta muslimska friskolor. Ofta är det just de muslimska skolorna som varit i fokus när debatten om konfessionella friskolor blossar upp, men enligt en genomgång som Dagen gjorde i december förra året så finns det i dag bara två muslimska friskolor kvar.

---

Fakta: Granskningsnämnden

  • Om man anser att ett inslag i public service inte är sakligt kan man göra en anmälan till granskningsnämnden.
  • Nämnden är en del av Mediemyndigheten, som funnits sedan januari 2024, efter att Statens medieråd och Myndigheten för press, radio och tv slogs ihop.

---

Fler artiklar för dig