Nyheter

Niklas Piensoho föreslås som biträdande kyrkoledare för Equmeniakyrkan

Kyrkostyrelsen i Equmeniakyrkan har beslutat att föreslå pingstpastorn Niklas Piensoho som biträdande kyrkoledare i samfundet.
– Med Karin som kyrkoledare och Niklas som biträdande får vi goda förutsättningar att omfamna helheten och bredden, säger kyrkostyrelsens ordförande Kerstin Enlund.

Föreståndaren för pingstförsamlingen Filadelfiakyrkan i Stockholm, Niklas Piensoho, var länge en hemlig kandidat till kyrkoledarrollen inom Equmeniakyrkan. Men kyrkostyrelsens valde att föreslå Karin Wiborn till den posten. Nu har beredningsarbetet fortsatt, men med fokus på biträdande kyrkoledare. Vid ett styrelsemöte i söndags beslutade kyrkostyrelsen att föreslå Niklas Piensoho.

– Samtalen i kyrkostyrelsen har ofta återkommit till mångfalden i vår kyrka. Det fanns också med som ett tydligt medskick från församlingarna när kravprofilen togs fram. Med Karin som kyrkoledare och Niklas som biträdande får vi goda förutsättningar att omfamna helheten och bredden, säger kyrkostyrelsens ordförande Kerstin Enlund till Equmeniakyrkans egen hemsida.

”Den här visionen har jag i hela mitt system”

Där uttalar sig även Niklas Piensoho:

– När tanken om att återvända till rötterna fick fäste i mig var Equmeniakyrkans vision viktig. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar mig, dig och världen. Den här visionen har jag i hela mitt system. I den ryms hela livet med den fundamentala grundbulten att Jesus förvandlar oss och världen, att det handlar om mötet med honom.

– Här finns gemenskapen med andra, personlig frälsning, socialt engagemang. Allt detta strömmar ut ur mötet med Jesus och det är samma sak jag brunnit för i hela mitt vuxna liv som pastor. Att få arbeta tillsammans med Karin och alla medarbetare för att förverkliga visionen ser jag mycket fram emot.

Enligt pressmeddelandet på Equmeniakyrkans hemsida har valet av Niklas Piensoho skett i tätt samarbete med Karin Wiborn.

– Niklas har lång och gedigen erfarenhet som församlingspastor. Som föreståndare för Filadelfia i Stockholm har han stått i ett ledarskap inte helt olikt kyrkoledaruppgiften. Dessutom har han i alla år levt nära ett antal av Equmeniakyrkans församlingar. Jag tänker att vi i Niklas får en biträdande kyrkoledare som både har god insyn i Equmeniakyrkan och ett nyttigt utifrånperspektiv på hur vi arbetar och verkar. Nu ser jag fram emot att lära känna Niklas närmare och se hur vi kan komplettera varandra i ledarskapet, säger hon.

Niklas Piensoho och Karin Wiborn i ett samtal på Equmeniakyrkans hemsida.

I ett samtal med Karin Wiborn som publicerats på Equmeniakyrkans hemsida förklarar Niklas Piensoho varför han inte tidigare valt att träda fram som en öppen kandidat i kyrkoledarvalet.

– För mig har inte den stora frågan varit om jag kan jobba för Equmeniakyrkan eller inte, för det är ju hela mitt ursprung.

– Den stora och smärtsamma frågan har varit: Skulle jag lämna Filadelfia? De här sju månader som den här processen har pågått har varit nödvändiga för mig. Det är så många mänskor och medarbetare som jag efter 18 år är så djupt sammanvuxen med. Det är en sorgeprocess, men jag har landat i att om det är Guds vilja är jag beredd att gå.

Niklas Piensoho ger även sin syn på processen i ett brev till Filadelfiaförsamlingens medlemmar. ”Under maj månad har jag och Helena [Niklas Piensohos fru] tillsammans landat i att vi tror att det är Guds tid för oss att stå till förfogande för Equmeniakyrkan de kommande åren. Det är inget enkelt beslut att ta efter så många år i Filadelfia. Jag har gett all min kraft och kreativitet i uppdraget som er föreståndare. Jag har känt stor glädje och tacksamhet att få ha det förtroende som ni gett mig. Det har också varit svårt med tanke på alla de internationella kontakter jag haft under åren i Filadelfia. Många av ledarna i våra systerkyrkor i Afrika är mina personliga vänner och vi har regelbunden kontakt. Gud har bara ett folk och ett rike. Även om jag byter arbetsgivare och går in i en annan kyrkoorganisation så kommer vi att fortsätta att höra samman.”

Församlingen informerad av ledningen

Församlingsledning, styrelse och församlingspersonal i Filadelfia informerades tidigare under tisdagen om Niklas Piensohos beslut. I ett brev till församlingens medlemmar skriver församlingsledningen, genom Thomas Schölin och Clas Newman, en hälsning: ”När Niklas nu meddelar att han avslutar sin tjänst i Filadelfia kommer han, naturligtvis, lämna ett stort tomrum efter sig, men också ett oerhört rikt arv. Det Niklas fått betyda för vår församling och för enskilda människor i vår gemenskap kan inte enkelt fångas i ord. Vi kommer därför inte bara känna saknad utan också stor tacksamhet för allt det Niklas under nära två decennier har gett in i vår församling och för det han som vår föreståndare fått betyda för vår stad, vårt land och i andra länder världen över.”

Det är kyrkokonferensen som fattar det slutgiltiga beslutet om att välja kyrkoledare och biträdande kyrkoledare för Equmeniakyrkan. Den äger rum i Göteborg, från den 14 till 18 augusti i år.

---

Fakta: Niklas Piensoho

  • Sedan 18 år pastor och föreståndare i pingstförsamlingen Filadelfia i Stockholm.
  • Innan sin tjänst i Stockholm var han föreståndare i Fiskebäcks Missionsförsamling.
  • Sedan 2013 är Niklas Piensoho kaplan för den kristna gruppen i Sveriges riksdag.

---

Fler artiklar för dig