Utrikes

Hamas säger ja till förslag om vapenvila

Den palestinska islamiströrelsen Hamas säger ja till det förslag om vapenvila som har passerat FN:s säkerhetsråd, säger en företrädare till Reuters enligt flera internationella medier.

I FN-resolutionen, som antogs av 14 av 15 länder i säkerhetsrådet på måndagskvällen, uppmanas Hamas och Israel att fullt ut, och utan andra villkor, genomföra de bestämmelser som finns i avtalsförslaget som presenterades av Biden i slutet av maj.

USA har sedan meddelat att Israel har accepterat förslaget – men det har ännu inte klargjorts av Israels regering. Den amerikanske utrikesministern Antony Blinken befinner sig i Mellanöstern för närvarande och har under tisdagen sagt att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har bekräftat detta för honom.

Förslaget som ligger på bordet består av tre faser.

Fler steg

Den första gäller i sex veckor och innebär fullständig vapenvila, att israeliska styrkor drar sig tillbaka från "alla befolkade områden i Gazaremsan" samt att ett antal gisslan utväxlas mot hundratals palestinska fångar.

Fas två är beroende av att parterna först kommer överens om "nödvändiga arrangemang". Men om så sker skulle den innebära ett permanent slut på stridigheterna, att alla kvarvarande levande gisslan släpps och att alla israeliska styrkor lämnar Gazaremsan.

I den tredje fasen ska även kvarlevor av gisslan som inte längre är vid liv återlämnas och en omfattande återuppbyggnadsplan sjösättas.

Fler artiklar för dig