Nyheter

Över 2 700 vill bli Sidapartners

Biståndsmyndigheten vill sålla ut 30-50 civilsamhällesorganisationer som får stöd

Tidigare i år meddelade Sida att man säger upp avtalet med de 17 organisationer som i dag förmedlar stöd till civilsamhället i andra länder. Nu har 2 728 organisationer anmält sitt intresse för att finnas med när systemet läggs om.

Det är Global Bar som tagit fram listan över de 2 728 organisationer som om att ta del av Sidas nya stöd till civilsamhället. Av dessa finns 60 i Sverige och hela 2 330 från länder som i dag tar emot bistånd.

Ansökningarna har strömmat in sedan regeringen gett Sida i uppdrag att göra om sitt system för att bistånd till civilsamhället och utöka antalet partnerorganisationer.

Hittills har detta bistånd förmedlats genom 17 strategiska partnerorganisationer (SPO:er). Diakonia, Act Svenska kyrkan, Svenska missionsrådet och Individuell människohjälp är alla SPO:er och har protesterat högljutt mot omläggningen och mot att Sida i mars aviserade att avtalet med dem sägs upp den sista december i år.

– Man slänger ut ett systemet som funnits i många år, och som bedömts vara effektivt, sa Charlotta Norrby, generalsekreterare för Svenska missionsrådet (SMR), till Dagen tidigare i år.

Listar flera nackdelar

När Sida i sitt svar till regeringen nu beskriver följderna av att myndigheten skulle ta över biståndsförmedlingen från SPO:erna finns flera av de nackdelar som bland annat SMR varnat för med.

Visserligen skulle samordningen förbättras och myndigheten få en ”mer enhetlig resultatredovisning”. Men kostnaderna för handläggningen skulle öka, samtidigt som finansieringen skulle minska, eftersom SPO:erna bidrar med minst 10 procent till verksamheten med egna medel.

Det finns också ”en risk att Sida inte skulle kunna hantera aktörer med svagare institutionell kapacitet” och att samarbete i icke-demokratiska länder kan ”innebära risker för partner som förknippas med en utländsk stat”.

Alternativ till att Sida ger stödet

Sida fick också i uppdrag att ge förslag till en alternativ förmedling av biståndet till civilsamhället.

Och här föreslår myndigheten att större delen av budgeten förmedlas till 30–50 civilsamhällesaktörer, och att minst 50 procent avsätts för avtal med svenska aktörer. Samtidigt skulle cirka 10–15 procent av anslagsvolymen gå som direktstöd till lokala civilsamhällesaktörer i samarbetsländerna, via svenska ambassader och beskickningar.

Den sista juni ska Sida ha redovisat sista delen i det regeringsuppdrag som har med omläggningen av biståndet att göra. Då ska myndigheten bland annat ha svarat på hur den kan säkerställa att det framtida biståndet ”i ökad grad kanaliseras till lokala civilsamhällesorganisationer i partnerländer bland annat i syfte att stärka lokalt ägarskap och genomslag”.

Fler artiklar för dig