Liberalernas partisekreterare, pastor Jakob Olofsgård, berättar att när hans parti till slut slapp att prata om SD:s trollfabrik fick de till en rejäl slutspurt i EU-valet. Men det blev en valrysare, och nu efteråt använder han ordet tacksamhet för att beskriva sina känslor.
Det satt långt inne, men det blev till slut jubel på Liberalernas valvaka då det stod klart att partiet klarade 4-procentsspärren och får behålla ett mandat i EU-parlamentet.
– Det var spänt läge, men det gick vägen, säger partisekreteraren och pastorn Jakob Olofsgård morgonen efter, där han är tidigt upp för att jobba med eftervalsanalysen.
Han säger sig vara stolt över alla valarbetare och ger en extra eloge till partiets toppkandidater där Karin Karlsbro ser ut att få behålla sin plats i EU-parlamentet.
Kan man tacka Gud för ett valresultat?
– Jag är tacksam till Gud för att jag ser det engagemang som människor har för att arbeta för frihet, demokrati och jämlikhet, säger Jakob Olofsgård.
– Vi ser att det finns ett mörker i vår värld, en motståndare som vi behöver bekämpa, så det är klart att jag är tacksam till Gud för det engagemang som finns.
Efter en stunds eftertanke på frågan om bön och politik säger han till slut att man kan be för allt och man kan också tacka för allt som är gott.
Dubbelt tryck
Jakob Olofsgårds tidiga analys av valet är att de som liberalt parti fått stå emot ett starkt tryck från ytterkanterna, både vänsterut och högerut. Men framförallt är det SD:s trollfabrik som mycket handlat om, där han som partisekreterare blev väldigt ansatt efter TV4:s avslöjande med tanke på samarbetet som finns inom Tidöavtalet.
– Det här är något som snarare enat oss som parti, menar Jakob Olofsgård.
– Och när vi väl fick prata sakpolitik och inte anonyma konton, i synnerhet den sista veckan, då blev det en riktig spurtvecka.
Liberala motgångar
Att Liberalerna klarar sig kvar i EU-parlamentet är så klart viktigt för partiet, men samtidigt går den liberala partigruppen Renew kraftigt bakåt som helhet, vilket Jakob Olofsgård så klart beklagar.
– Den liberala mitten har varit kungamakare i EU-parlamentet då vi haft en vågmästarroll i många frågor. En stark mitt i Europa är väldigt viktigt. Nu har vi mörka moln på högerhögerhöger-himlen, säger Jakob Olofsgård och syftar då på valframgångar för nationalistiska partier i ett flertal länder.
Så nu finns det utifrån hans position en oro för var parlamentet är på väg, exempelvis när det gäller att stå upp för Ukraina eller jämställdhetsfrågor.
Ni håller er återigen flytande precis över 4-procentsspärren, så kan ni väl inte ha det i val efter val?
– Nej, nu ska vi ska göra en tydlig analys av hur väljarna har ställt sig till vår politik.
Mer rimligt, menar Jakob Olofsgård, borde vara att Liberalerna ligger på runt 10 procent. Inte minst borde det gälla i ett EU-val där de är ensamma om att säga ja till ett starkare Europa.
[ Alice Bah Kuhnke (MP) efter succévalet: Man kan tacka Gud för allt, även detta ]