Nyheter

Alice Bah Kuhnke (MP) efter succévalet: ”Man kan tacka Gud för allt, även detta”

”Jag tror att vi har stort med väljare i den kristna gemenskapen”

Många ser det som en kristen gärning att rösta på Miljöpartiet. Det säger Alice Bah Kuhnke, som berättar att hon under valrörelsen träffat många väljare aktiva i kyrkan som gett partiet sitt stöd.

– Jag vaknade med en enorm känsla av tacksamhet, säger Alice Bah Kuhnke morgonen efter EU-valet, där Miljöpartiet blev tredje största parti med nästan 14 procent.

Men att sova ut och njuta av framgångarna är inte aktuellt, utan nu tar intensiva förhandlingar vid inför den kommande mandatperioden och tåget till hemmet i Bryssel går om några timmar.

Vad är det som gör att MP lyckas så bra i EU-valet?

– Jag tror att många svenska väljare är väl medvetna om att vi lever i en klimatkris och vill se ansvarsfulla politiker lägga fram politik i linje med vad vetenskapen kräver. Därför har de röstat på Miljöpartiet, säger Alice Bah Kuhnke.

Hon lägger till att många också är oroliga för den klimatpolitik som Tidöregeringen presenterat, eller snarare obefintlig politik, som Alice Bah Kuhnke väljer att kalla den.

Går Miljöpartiet hem hos kristna väljare?

– Ja, det är väl det minsta man kan säga. Jag vet inte hur många människor som jag har träffat i kyrkan, men också på gator och torg, som berättar att de ser det som en kristen gärning att rösta på Miljöpartiet.

Alice Bah Kuhnke säger att många som vill leva ett ansvarsfullt kristet liv ser att det kan kanaliseras via Miljöpartiets politik.

Men du har väl inte kampanjat specifikt mot kristna?

– Nej, men det kommer på köpet. Jag är som många andra aktiva i Miljöpartiet fostrad i Svenska kyrkan, jag tror att vi har många väljare i den kristna gemenskapen.

Främst är det i Svenska kyrkan som Alice Bah Kuhnke upplever ett starkt stöd för partiets politik, även om hon tror att MP har väljare brett inom den kristna gemenskapen i Sverige.

Kan man tacka Gud för ett valresultat?

– Man kan tacka Gud för allt, också detta, säger Alice Bah Kuhnke.

– Sedan har vi som människor ett eget ansvar också, för mig som kristen har jag min privata tro och en övertygelse där jag valt att engagera mig i ett parti som bärs upp av mina kristna värderingar. Det är därför Miljöpartiet är ett så naturligt val för mig.

Men, lägger hon till, man måste vara noga med att kristendomen är större än ett enskilt politiskt parti.

MP når framgångar i Sverige, men de gröna går bakåt som helhet i EU, vad tänker du om det?

– Att det kommer att bli fem tuffa år i Europaparlamentet.

Alice Bah Kuhnke radar visserligen upp flera länder där gröna partier gått framåt, men på det hela taget är det en rejäl tillbakagång med drygt tjugo tappade mandat, inte minst eftersom de gröna tappade i Tyskland.

– Så nu är det upp till oss att söka likasinnade i andra grupper, att blida en progressiv majoritet, mot högerextremismen och deras idéer.

Vädjar till KD och M

Inte minst, menar Alice Bah Kuhnke, gäller det att stå emot de krafter som är välvilligt inställda till Putins Ryssland. Att partier på den yttersta högerkanten vuxit stort ser hon så klart som problematiskt, men det som oroar är om den stora kristdemokratiska/konservativa gruppen EPP väljer att samarbeta med dessa politiska krafter.

– Jag kommer att påtala detta för M och KD, att nu måste ni ta ert ansvar och stänga dörren till dessa partier, för vi vet vad det slutar med.

---

Fakta: EU-valet

  • Den 9 juni hölls EU-valet där Sverige ska tillsätta 21 av EU-parlamentets 720 mandat.
  • Miljöpartiet blev det svenska valets stora vinnare med nästan 14 procents röster.
  • I stort sett alla partier har kunnat peka ut sina segrar, det parti som de flesta bedömare pekar ut som den stora förloraren är Sverigedemokraterna.

---

Fler artiklar för dig