Nyheter

Jubel på KD:s valvaka: ”Det är en jättevinst för vårt parti”

Dagen på plats på KD:s valvaka • Kristdemokraterna får ett mandat i EU-parlamentet

Partiet hade en mardrömsstart på EU-valrörelsen i och med bytet av toppkandidat, enligt KD-ledaren Ebba Busch. Men samtidigt som vallokalerna närmade sig stängningsdags var självförtroendet gott på Kristdemokraternas valvaka. Och när valresultatet kom som gav partiet ett mandat i Bryssel utbröt jubel.

När röstresultatet presenterades vid 23-tiden på söndagskvällen fick KD 5,7 procent och ett mandat i EU-parlamentet i Bryssel. Och trots att det var en minskning med 2,9 procentenheter jämfört med förra valet och ett mandat mindre så var glädjen stor på KD:s valvaka i Stockholm.

– Det här är ett Kristdemokratiskt styrkebesked, kommenterade partiledaren Ebba Busch när hon gratulerade Alice Teodorescu Måwe, som nu tar plats i EU-parlamentet.

Andranamnet på KD:s lista, Ella Kardemark, får däremot stanna på hemmaplan.

Glad partisekreterare

Partisekreteraren Liza-Maria Norlin säger så här till Dagen direkt efter valresultatet:

– Det känns fantastiskt efter en sådan här valrörelse. Nu är det viktiga att jobba för EU:s värderingar som vi lyft fram i valrörelsen och som är kärnan i själva EU-samarbetet.

Valvaka KD 2024.

– Freden, friheten och Ukraina ligger högt på dagordningen. Alice Teodorescu Måwe kommer också att vara en bra kandidat att visa var EU:s gränser ska gå när det gäller vad EU ska lägga sig i och inte lägga sig i, säger Liza-Maria Norlin.

Den nyvalda EU-parlamentarikern själv tackade alla väljare och partimedarbetare för förtroendet.

– Det är glädjande att så många av Sveriges partier inser vidden av det yttre hot som Ryssland utgör, men samtidigt oroväckande att så få har visat förståelse för det inre hot som hotar friheten i Europa, och då i synnerhet för det judiska folket, sa hon.

Valvaka KD 2024.

KD-ledaren: ”En brokig väg”

Ebba Busch hade tidigare under kvällen talat om mardrömsstart, då kontroversiella EU-parlamentarikern Sara Skyttedal byttes ut mot den nya toppkandidaten strax innan valrörelsen drog i gång, och att sådant aldrig är enkelt.

– Det har varit ganska tuffa förutsättningar för vårt i parti den här valrörelsen. Det tog tid för opinionen att vända uppåt, sa Busch.

– Ni vet lika väl som jag den brokiga vägen. Men vi tog oss tillsammans igenom den ganska tuffa tiden med ganska sura och vassa kommentarer från olika mediehus inför valdagen, fortsatte hon.

KD 2024

Ebba Busch tackade partiets kandidater Alice Teodorescu Måwe och Ella Kardemark, liksom alla partiarbetare, för deras insatser under EU-valrörelsen.

SVT:s Vallokalsundersökning Valu på valkvällen visade att Teodoresu Måwe är den toppkandidat som har haft absolut störst betydelse för sitt parti i EU-valet.

KD 2024

Désirée Pethrus, regionråd i Stockholm, är en av de som känt tillförsikt, och som till och med hoppades på två mandat strax innan vallokalerna stängde.

– Alice Teodorescu Måwe var ett väldigt bra drag. Hon har lyckats ena partiet, säger Désirée Pethrus till Dagen.

Halvbild.

Nu anser hon att den stora utmaningen för Kristdemokraterna är att parera vad hon kallar ytterkrafterna i Europa. Hon refererar till att ytterkantspartiet AFD i Tyskland exempelvis verkar gå framåt.

– Kristdemokraterna måste ha en politik som lyssnar in folket, men ändå våga stå upp för våra värderingar. Vi måste hitta en väg så att folket samlar sig kring realistiska alternativ båda när det gäller migration och klimat och miljö och en del annat, säger Désirée Pethrus.

Fler artiklar för dig