Nyheter

Protest mot lagförslag där hel familj vräks om barn begår brott

Maria Olausson, barnrättsjurist: Lagförslaget strider mot europeiska barngarantin

Hela familjer kan vräkas om ett barn begår ett brott, enligt ett nytt lagförslag. Nu reagerar barnrättsjuristen och kårledaren Maria Olausson inom Frälsningsarmén angående bostadslösa barn och familjer.

Hon anser att lagförslaget strider mot den europeiska barngaranti som har antagits inom EU.

Det är i en debattartikel i Svenska Dagbladet (5 juni) som Maria Olausson, kårledare för Frälsningsarmén i Nässjö, uppmärksammar flera lagförslag som är kopplade till kampen mot gängkriminalitet, och som hon menar går på tvärs mot den europeiska barngarantin.

Hon anser att lagändringarna riskerar att försämra situationen för barns rättigheter i Sverige i stället för att skydda de minderåriga.

Olausson pekar ut lagar kring visitationszoner, hemliga tvångsmedel, ungdomsfängelser och förslag där hela familjer kan vräkas från sin bostad om ett barn begår ett brott.

Risk för försämring

Sverige har antagit en nationell handlingsplan för att bättre kunna förebygga och bekämpa social utestängning för barn, och har i mycket kommit långt på området, skriver hon. Men ovan nämnda förslag riskerar att försämra, enligt kårledaren och barnrättsjuristen i Nässjö.

Hon lyfter i debattartikeln i Svenska Dagbladet särskilt fram situationen för familjer som blir ställda utan bostad.

“Vi ser hur bostadslöshet påverkar familjer och barn på nära håll – med psykisk ohälsa, otrygghet och hopplöshet som följd”, säger Maria Olausson.

“Förebygg utanförskap”

När Sverige nu fattar beslut som innebär att familjer i större utsträckning ska kunna bli vräkta, riskerar det att skapa ett ännu större utanförskap än tidigare, påpekar hon.

En krönika av Maria Olausson, barnrättsjurist och kårledare Frälsningsarmén i Nässjö.

Olausson efterlyser att det säkerställs att hemlösa barn och deras familjer får lämpliga tillfälliga boenden, snabbt flyttas till permanenta bostäder och får tillgång till relevant stöd och rådgivning.

“Vi måste kunna tänka tanken att gängkriminalitet och utanförskap delvis skulle kunna förebyggas genom att alla barn får flera mål mat varje dag, tillhör föreningslivet, har trygga vuxna runt sig och bor i ett hem som är permanent”, skriver Maria Olausson från Frälsningsarmén.

Fler artiklar för dig