Nyheter

Rättstvist i domstol hotar efter uppsägning av Daniel Alm

Stämningsansökan inlämnad mot Västerås Pingst • ”Ett rop på hjälp”

Tidigare nationella föreståndaren för Pingst, Daniel Alm, har lämnat in en stämningsansökan mot Västerås pingstförsamling. Nu hotar alltså rättstvist inför domstol med krav på skadestånd mot den församling han har arbetat i som pastor under många år.

Daniel Alm yrkar att tingsrätten ska ogiltigförklara församlingens uppsägning av honom, och anser att det har saknats sakliga skäl för att han skulle bli av med sin anställning.

I stämningsansökan till Västmanlands tingsrätt yrkar Alm vidare ett skadestånd på 150 000 kronor samt räntor från Västerås pingstförsamling. Dessutom att församlingen ska stå för rättegångskostnaderna, liksom ekonomiskt skadestånd ifall en ekonomisk skada senare uppkommer. De andra kostnaderna är oftast avsevärt högre än den angivna skadeståndssumman.

Bakomliggande skälet till att vilja stämma församlingen sägs i handlingen till domstolen vara ”den kränkning han [Alm] drabbats av med anledning av den ogrundade uppsägningen”.

Uppsagd i april

Daniel Alm fick besked om uppsägning från Pingstkyrkan i Västerås den 8 april med hänvisning till personliga skäl och brustet förtroende. Uppsägningstiden löper ut efter sex månader, i oktober. Han är i dagsläget arbetsbefriad med lön.

Alm har jobbat i församlingen som pastor och föreståndare sedan 2006.

Pingstkyrkan i Västerås.

I en skriftlig kommentar till Dagen uppger Daniel Alm samtidigt att hans förhoppning är att saken inte ska behöva komma upp i domstolen.

”På något sätt behöver det redas ut, jag hoppas att det ska ske utan tingsrätten. Men anmälan dit är ju det enda som finns att tillgå i ett sånt här läge för att en process ska fortsätta och är nog att se som ett rop på hjälp från min sida”, skriver han.

Daniel Alm säger vidare i den skriftliga kommentaren:

”Om det någon gång under den här tiden hade getts en rimlig, laglig, respektfull och för den delen vad jag uppfattar som en biblisk behandling hade vi inte varit framme vid detta.”

Pingstledaren Daniel Alm inledningstalar på konferensen Pingst pastor 2023.

”Jag hoppas fortfarande på besinning och försoning. Trots mina svagheter är det så mycket som inte stämmer i allt jag anklagas för men som man låtit få dessa konsekvenser.”

Brustet förtroende

Bakgrunden till uppsägningen är att Daniel Alm själv har berättat om relationer till två kvinnor som gått för långt. Församlingens styrelse har uttalat att de därför saknar förtroende av moraliska skäl. En sådan hållning har även styrelsen för Pingst nationellt tidigare uttalat, där Alm valde att avgå.

Daniel Alms juridiska ombud Filippa Åstrand hävdar dock i inlagan till tingsrätten, som Dagen har läst, att frågan om Alm har brustit rent moraliskt i sitt omdöme ”inte är en fråga av arbetsrättslig relevans”.

Hon påpekar vidare att den arbetsmiljöutredning som gjordes, kring anmälan från en av kvinnorna, inte fann stöd för anklagelserna att Alm gjort sig skyldig till maktmissbruk och kränkning av sexuell karaktär.

Församlingen informerad

Anders Ericsson, ordförande i styrelsen för Västerås Pingst, bekräftar för Dagen att han har kännedom om stämningsansökan.

Porträttbild.

– Vi har hamnat i en tråkig situation. För övrigt har jag inga kommentarer i nuläget, säger han.

Församlingsmedlemmarna i Västerås har nyligen informerats om tvisten inför domstol vid ett församlingsmöte, erfar Dagen.

Till Sändaren, som var först med att berätta om stämningsansökan, säger Daniel Alm:

– Jag har bara fått till mig att det handlar om förtroende, men det tror jag inte svensk arbetslagstiftning godkänner. Jag har heller inte haft något VD-avtal eller så, det hade varit en annan sak.

Förlikning i första hand

Det vanliga i liknande processer är att domstolen i första hand försöker få till en förlikning mellan parterna, och tar upp den arbetsrättsliga tvisten till avgörande i rättssalen först om en sådan misslyckas.

Församlingsledningen har tidigare sagt att man har försökt nå en överenskommelse med Daniel Alm, och att ett förslag till en sådan fortfarande ligger kvar och kan diskuteras.

Fler artiklar för dig