Nyheter

Het ordväxling mellan KD och V om Gazakriget

Slutdebatten inför EU-valet • Starka känslor om kriget mellan Israel och Hamas

Kristdemokraternas Alice Teodorescu Måwe och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt rök ihop rejält om Gazakriget i SVT:s slutdebatt inför EU-valet. Sanktioner och press mot Israel, eller krav på Hamas att släppa gisslan, var frågan.
– Ni borde skämmas, sa Alice Teodorescu Måwe till den rödgröna sidan, som hon menade spär på antisemitismen.

Det var svårt att ta miste på engagemanget och hettan i EU-debattens avsnitt om kriget mellan terrororganisationen Hamas och Israel i Gaza. Alice Teodorescu Måwe (KD) var tydlig:

– Så länge som Hamas sitter vid makten så har de som sitt uttalade mål att förinta Israel och det israeliska folket. Det är mot Hamas vi behöver uttrycka sanktioner. Det är Hamas som behöver släppa gisslan. Det är Hamas som behöver kapitulera, slog hon fast.

Kräver sanktioner mot Israel

Jonas Sjöstedt (V) reagerade starkt på inlägget och krävde i stället att EU ska införa vapenembargo och handelssanktioner mot Israel för att få stopp på kriget.

– Jag blir beklämd. Israel har en högerregering där många uttalar sig rent rasistiskt för folkfördrivning. Samtidigt mördas nu upp emot 40 000 människor varje dag, väldigt många barn, och människor svälter. Det är ohyggligt, sa Sjöstedt.

Teodoroescu Måwe anklagade Sjöstedt för att okritiskt använda sig av Hamas statistik, och påpekade att organisationen använder sig av civila sköldar.

Toppkandidaterna på den rödgröna sidan krävde vidare att EU ska pressa Israel på ett omedelbart eldupphör och att EU ska erkänna Palestina.

”Enögda kring Gazakriget”

Tomas Tobé (M) kallade å sin sida de rödgröna i slutdebatten inför EU-valet för ”otroligt enögda” i den här frågan.

– Kom ihåg att den 7 oktober skedde den största attacken på judar sedan andra världskriget. Man firade med korteger i Gaza när kvinnor var våldtagna och slaktade.

– Ett eldupphör behövs, och Israel ska följa internationell rätt. Men gisslan måste friges och Hamas kontroll över Gaza måste upphöra, menade Tomas Tobé.

”Göder antisemitismen”

Alice Teodorescu Måwe (KD) sa att Israel nu behandlas som judarna på 1930-talet, då man inte ville handla med dem. Hon riktade sig till Jonas Sjöstedt och de övriga på den rödgröna sidan.

– Ni agerar på ett sätt som göder antisemitism och som leder till att svenska judiska minoriteten inte vågar visa att de är judar i Sverige 2024. Ni borde skämmas! sa Teodorescu Måwe i SVT-debatten.

Alice Bah Kuhnke (MP) replikerade:

– Jag är i löpande kontakt med israeliska fredsrörelsen. De driver samma linje som vi. De säger att vi måste sätta ekonomisk press på Israels regering och kräva permanent eldupphör. Självklart ska gisslan släppas, men vi måste göra allt i kan för att få slut på det urskillningslösa dödandet av civila, sa hon i EU-debattens mest intensiva del.

Fler artiklar för dig