Nyheter

De kör Halvvättern för att tjejer i Bangladesh ska få lära sig cykla

130 cyklister samlar in pengar till Diakonias projekt bland tonårsflickor i Asien

Tonårsflickor i Bangladesh får hjälp att lära sig cykla när 130 cyklister trampar 15 mil i den så kallade Halvvätternrundan under lördagen. Kristna biståndsorganisationen Diakonia bidrar samtidigt med den största startgruppen i Halvvätterns historia.

Både nybörjare och mer erfarna cyklister i olika åldrar har under våren tränat för att kunna cykla för Diakonias cykelprojekt i Bangladesh. De gav sig i väg på lördagsförmiddagen och går i mål framåt kvällen, lite olika beroende på tempo, efter att ha avverkat de 150 kilometrarna på östra sidan av Vättern, med start och mål i Motala.

– Stor entusiasm och stor gemenskap i gruppen. Cyklisterna känner att de gör det här för en bra sak, och har haft olika egna insamlingar till projektet, berättar Lena Hansson, kommunikatör på Diakonia.

Vi har sett att det fungerar. Cykeln är nyckeln till jämställdhet och frihet för flickorna, att de får sin utbildning och inte blir bortgifta för tidigt.

—  Lena Hansson, Diakonia
cyklister

Samlades i kyrkan

Innan start samlades de 130 cyklisterna, som kommer från olika håll i landet, i Baptistkyrkan i Motala där hälsoinstruktören och tv-profilen Stephan Wilson peppade inför motionsloppet. När de sedan gav sig i väg över startlinjen hade många i gruppen en grön t-shirt på sig med texten ”Cykla i frihet” på ryggen, som reklam för insamlingen.

Vid lunchtid på lördagen hade man fått in drygt 210 000 kronor för att lära tonårsflickor i Bangladesh att cykla – och man hoppas att den summan ska öka innan avslutningen av insamlingen på söndagen.

cyklister

Normer hindrar flickor

Emma Milder, också hon kommunikatör hos Diakonia, besökte Bangladesh för några månader sedan, där cirka 11 000 flickor har fått lära sig cykla med svensk stöttning sedan 2010.

– Det finns starka normer och traditioner i Bangladesh som hävdar att flickor inte kan cykla, berättar hon.

cyklister.

Flickor som inte cyklar riskerar ofta att bli trakasserade längs farliga skolvägar, fortsätter hon, och föräldrarna vill därför hålla dem hemma från skolan. Men när de lär sig cykla kan tonårstjejerna fortsätta skolgången, och blir dessutom mindre utsatta för att hamna i barnäktenskap, uppger Emma Milder.

– Vi har sett att det fungerar. Cykeln är nyckeln till jämställdhet och frihet för flickorna, att de får sin utbildning och inte blir bortgifta för tidigt. Det förändrar flickors liv och framtid.

cyklister

Återsamlas i Motala

Vid målgången i Motala har Diakonia under hela lördagen haft ett tält där de berättar om insamlingen, och där cyklisterna sedan återsamlas efter avslutad runda.

Den stora Vätternrundan, med drygt dubbelt så lång sträckning runt hela sjön, äger rum nästa helg, 14-15 juni.


Fler artiklar för dig