Nyheter

Clas Vårdstedt räddade livet på 13-årig flicka: ”Kunde ha varit min dotter”

”Jag bad en enkel bön. Sedan ringde jag min fru och grät”, säger Clas Vårdstedt om stunden efter den dramatiska händelsen.

En snabb insats av Clas Vårdstedt i slutet av förra sommaren räddade livet på en 13-årig flicka som fått plötsligt hjärtstopp. För det tilldelades han nyligen HLR-rådets medalj för räddande av annans liv.
– Fler behöver förstå hur viktigt det är med hjärt-lungräddning och hjärtstartare, säger han om utmärkelsen från Svenska rådet för hjärt-lungräddning.

Det var den 28 augusti förra året som en ung flicka drabbades av plötsligt hjärtstopp på en badplats i Rimforsa, i närheten av Liljeholmens folkhögskola. Ett larm gick ut via appen SMS-livräddare. En av mottagarna var Clas Vårdstedt, artist och låtskrivare och vid tillfället kommunikatör på skolan.

– Jag var 400 meter från bryggan och var där på två minuter med skolans hjärtstartare, berättar han för Dagen.

Clas Vårdstedt fäste hjärtstartarens elektroder vid flickans bröstkorg, och fick instruktionen att ge en strömstöt, så kallad defibrillering, och sedan genomföra hjärt-lungräddning: en följd av bröstkompressioner och inblåsningar i näsa och mun, vilken repeteras om och om igen.

– Efter en stund meddelade hjärtstartaren att jag skulle ge ytterligare en strömstöt, och sedan fortsätta med hjärt-lungräddning. Kort efter det var blåljuspersonal på plats och kunde ta över.

Tack vare Clas Vårdstedts snabba ingripande kunde flickan räddas till livet.

– De första minuterna är jätteviktiga. Man brukar prata om en kedja som räddar liv: att larm går ut fort, att hjärt-lungräddning sätts in tidigt, att man kopplar upp och använder hjärtstartare, och så den efterföljande vården. Utan de här fyra stegen överlever ingen, säger han.

Gått en utbildning 2022

Clas Vårdstedt hade gått en utbildning i hjärt-lungräddning genom sitt jobb ett och ett halvt år före händelsen på badet. Då hade han laddat ned appen SMS-livräddare, som larmar de frivilliga som befinner sig i närheten av ett hjärtstopp.

Sedan dess har han ryckt ut fem gånger. Men den enda gången som han hittills har varit först på plats var den 28 augusti 2023.

För den insatsen nominerades han till HLR-rådets medalj för räddande av liv.

– Jag ser det som en jättefin uppmuntran från Svenska rådet för hjärt-lungräddning. Fler behöver förstå hur viktigt det är med hjärtstartare och hjärt-lungräddning, säger han.

Omtumlande erfarenhet

Att vara med om att rädda någons liv är en omtumlande erfarenhet. Men i stunden upplevde Clas Vårdstedt ett stort lugn.

– När allt var klart och jag lämnade platsen tillät jag mig att känna efter. Och då kom ”pappa Clas” in. Jag har tre döttrar och den yngsta är i samma ålder som den här flickan. Det kunde ha varit min dotter, och det kunde ha varit jag som inte inte visste vad som hände med mitt barn, säger han.

– Jag bad en enkel bön och sedan ringde jag min fru och grät.

Än i dag har han tät kontakt med föräldrarna till flickan, som var på besök i Sverige när hon drabbades av hjärtstoppet.

– De bor i Tyskland, där jag hade förmånen att hälsa på dem i januari i år. Det var en speciell känsla att landa och mötas av en hel familj, med tanke på att deras dotter låg livlös på en brygga senast jag såg henne, säger Clas Vårdstedt.

Flickan är i dag helt återställd, går i skolan, dansar och spelar flöjt i en orkester.

– Man brukar säga att varje dag är en gåva, och här blev det smärtsamt tydligt. I juli får familjen fira sin dotterns 14-årsdag, när det kunde ha varit ett helt annat scenario.

Clas Vårdstedt med medaljen från Svenska rådet för hjärt-lungräddning.

---

Fakta: Hjärt-lungräddning (HLR)

  • Det sker cirka 20 hjärtstopp utanför sjukhusmiljön varje dag i Sverige, vilket gör drygt 6 000 om år det. Av dem som drabbas överlever 12 procent.
  • HLR startad direkt ökar chansen till överlevnaden 2–3 gånger, jämfört med om ingen HLR är utförd före ambulansens ankomst. Kan en hjärtstartare kopplas snabbt och en strömstöt ges inom tre minuter från kollaps, är möjligheten till överlevnad 70 procent vid bevittnade hjärtstopp med en defibrillerbar rytm.
  • Appen SMS-livräddare larmar frivilliga i närheten av ett hjärtstopp. Appen visar var det skett och var närmsta hjärtstartare finns. Meddelandena skickas ut i samband med ett larm om hjärtstopp och går ut till alla som registrerat sig och befinner sig inom en radio av tio kilometer från det inträffade.
  • 14 av landets 21 regioner är uppkopplade till systemet.
  • I Sverige finns 22 800 hjärtstartare registrerade. Men bara en fjärdedel är tillgängliga dygnet runt.

Källa: Svenska rådet för hjärt-lungräddning.

---

Fler artiklar för dig