Nyheter

Birgitta Ekman: Vi fick höra att vi svek församlingen

Tio år sedan makarna Ekman meddelade att de tänkte lämna Livets ord, frikyrkoförsamlingen de grundat, för att konvertera till Katolska kyrkan.

För tio år sedan blev Ulf och Birgitta Ekman katoliker – en nyhet som skakade om kristenheten. För Dagen berättar de om veckan före tillkännagivandet, om reaktionerna och vikten av ekumenik.

Det är den 9 mars 2014. Ulf Ekman kliver upp på scenen inför ett fullsatt Livets ord. Journalister och andra som vanligtvis inte brukar vara där, är i dag på plats. Församlingen har meddelat att deras grundare har något viktigt att berätta.

Ulf Ekman lägger Bibeln till rätta på talarstolens skiva av glas. Han håller upp ett exemplar av sin nya bok Urgamla stigar – som är en uppföljning på boken Andliga rötter – och säger att den har en koppling till det han snart kommer att tala om. Säkert anar en del vart han är på väg.

Under söndagens gudstjänst den 9 mars 2014 berättade Ulf Ekman att han och hustrun Birgitta lämnar Livets ord för att konvertera till Katolska kyrkan. På bilden: Pastor Joakim Lundqvist kramar om Ulf Ekman.

Både lugna och nervösa

Två stora leenden dyker upp på videomötet. Ulf och Birgitta Ekman sitter i sin lägenhet i centrala Uppsala dit de flyttade efter några år i Stockholm direkt efter konversionen. När de tänker tillbaka på veckorna före tillkännagivandet, minns de att det fanns både ett inre lugn och en nervositet inför att berätta.

– Sista veckan var ganska hektisk eftersom det gick en massa rykten, berättar Ulf Ekman.

– Vi ville ju inte såra människorna i Livets ord så vi bad till Gud att vi skulle kunna berätta det på bästa sätt, fyller Birgitta Ekman i.

Redan ett år tidigare hade Ulf Ekman lämnat över föreståndarrollen till Joakim Lundqvist. Han hade åren dessförinnan inte gjort någon hemlighet av att han uppskattade den katolska kyrkan – både genom innehållet i sina predikningar och genom att bjuda in katolska talare. Den inriktningen hade förvånat en del eftersom tonen under 1980-talet hade varit den rakt motsatta.

Du hade ju tidigare uttalat dig väldigt nedlåtande om Katolska kyrkan. Hur tänker du kring det?

– Vi hörde inte till katolik-hatarna men var mycket skeptiska och kritiska till katolsk tro. Vi bar ju på ett både andligt och socialt arv av negativ inställning till Katolska kyrkan. Detta kom främst från influenser från traditionell lutherdom, konservativ evangelikalism och pentekostal andlighet. Men när vi med tiden fick kontakt med en levande katolsk tro, såg vi hur okunniga och fördomsfulla vi var och fick ödmjuka oss och omvärdera mycket.

För tio år sedan blev Ulf och Birgitta Ekman katoliker – en nyhet som skakade om kristenheten. För Dagen berättar de om veckan före tillkännagivandet, om reaktionerna och vikten av ekumenik.

Lång applåd

Tillbaka till den 9 mars. Ulf Ekman talar i tio minuter om sin och Birgittas teologiska resa innan han till slut släpper bomben: Vi kommer att konvertera till den katolska kyrkan. Han fortsätter tala ytterligare en halvtimme innan han avslutar med ett ”Gud välsigne er” varpå församlingen brister ut i en lång, spontan applåd.

– Den förvånade oss. Jag vet fortfarande inte varför de applåderade, säger Birgitta Ekman och skrattar.

– Ja, den var otippad, instämmer Ulf Ekman.

Reportage Ulf Ekman.

Birgitta tror att applåden säger något om den ömsesidiga kärlek som fanns mellan dem och församlingen efter 30 års gemenskap, att det var många som ville förstå. Samtidigt fick paret de närmsta veckorna efter även möta andra reaktioner.

– Det fanns ju de som menade att vi hade blivit förförda och någon tyckte att det hade varit bättre om jag hade blivit knarkare eller muslim, säger Ulf Ekman.

Vad var den främsta kritiken från församlingsmedlemmar?

– Det vi fick höra var ju att det var ett svek. Det var tråkigt att höra, för det var ju det sista vi ville göra, säger Birgitta Ekman.

– Relativt få kom med teologiska skäl, utan saknaden var nog en stor sak. Jag var så identifierad med hela arbetet, säger Ulf Ekman.

Det fanns de som tyckte att ni behövde ta ansvar för att ni först lett församlingen i en riktning och nu själva tog en annan riktning.

– Det är ju för galet hur man tänker. Alla vi kristna vill ju växa och förstå mer och vi var så glada för de upptäckter som vi hade gjort i den katolska kyrkans lära. Känner man att detta vill Herren, går det inte att säga ”ja, men du förstår, Svensson och Lindkvist tycker inte om det”, säger Birgitta Ekman.

Livets ord-pastorn Stefan Salmonsson uttryckte öppet sin sorg över ert beslut. Kunde ni förstå att människor hade den typen av känslor?

– Vi hade absolut förståelse för människors reaktioner, samtidigt som vi inte kunde ha förståelse för det som var rena fördomar, total okunskap och vrede över att jag inte uppfyllde människors förväntan, säger Ulf Ekman.

Även om de negativa reaktionerna var svåra att hantera, var det något som var ännu värre: den stora tystnaden.

– Det var bara tyst. Det var ingen som ringde, ingen kontakt. Det som vi hade uppfattat som vänskap och kollegialitet under så många år var borta den första tiden. Det var jättetråkigt och vi var väldigt ledsna, berättar Birgitta Ekman.

– Vi kunde ju känna att okej, ni säger att vi har övergivit er, men vi känner också att vi har blivit utsatta för en cancelkultur. Men detta är passerad historia sedan länge och det finns inget agg hos oss i dag, säger Ulf Ekman.

Reportage Ulf Ekman.

Har ni på senare år återupptagit kontakten med vänner och bekanta?

– Ja, det började vi med omgående kan man säga, så vi har en bred bekantskapskrets i Livets ord. Du nämnde Stefan tidigare som är en person som jag i dag har regelbunden kontakt med, säger Ulf Ekman.

Långt före den 9 mars 2014 hade det i spekulerats i bloggar kring om paret skulle konvertera till den katolska kyrkan. Ulf Ekman berättar att det till och med fanns pastorer i andra sammanhang som hade slagit vad om när det skulle ske. Men för den stora majoriteten var beskedet ytterst oväntat. Kyrkohistorikern Joel Halldorf beskrev paret Ekmans omsvängning som världsunik och det var inte bara den kristna pressen som fyllde spaltmeter med intervjuer och debatter. Ulf Ekman fick sitta i både TV4:s och SVT:s morgonsoffor och förklara sitt beslut.

Dagen 20140311. Livets ord-pastorn Ulf Ekman konverterar till Katolska kyrkan. Faksimil.

Ekumenik diskuterades

En av de frågor som kom upp till ytan i samband med parets konversion var frågan om ekumenik. En del tyckte att deras beslut satte käppar i hjulet för det arbetet, medan Ulf själv menar att det satte fingret på bristerna.

– Saker som låg under den snälla fasaden kom upp. Det räcker inte med att sätta sig ned och dricka en kopp kaffe tillsammans, det löser inte de underliggande teologiska frågorna. Jag tror fortfarande att vi i kristenheten skulle behöva ta ner vindbryggan, ta bort kanonerna och dra upp krokodilerna ur vallgraven och sätta oss ned i tre dagar tillsammans och bara prata.

Även inom Livets ord blev det en het debatt kring ekumenik efter att Ulf Ekman strax efter konversionen skrivit en artikel i den teologiska tidskriften Keryx. Där beskrev han bland annat Livets ord som en brobyggare, där paret Ekman var i ena änden av bron och Livets ord i den andra. Det fick Joakim Lundqvist att gå ut och tydliggöra att Livets ord inte skulle bli en inkörsport till den katolska kyrkan. Ulf Ekman menar att det aldrig var hans poäng.

– Det jag försökte säga var att Livets ord har en bestående kallelse att bidra till en djupare enhet. Och man kan inte bidra till det om man inte närmar sig de historiska kyrkorna, säger Ulf Ekman.

– Tanken att ha ett samtal mellan Livets ord och katoliker, regelbundet eller vid enstaka tillfällen, är ju en trevlig tanke, säger Birgitta Ekman.

Reportage Ulf Ekman.

Tanken var alltså inte att alla skulle gå över bron utan att det skulle finnas en dialog?

– Ja, precis. Uttrycket brobyggare har ju funnits i karismatisk kristenhet i 40–50 år, så det var inget nytt. Men i stridens hetta förstår jag att Joakim tänkte ”inte en grej till”. I dag tycker jag att församlingen är väldigt öppen och vill sträcka sig ut.

Paret vill stryka under att relationen till den församling de grundade i dag är god.

– Livets ord är en församling som vi älskar och högaktar, säger Ulf Ekman.

Under de tio år som har gått tycker de sig ha sett en ökad öppenhet för den katolska kyrkan i svensk kristenhet. Ulf Ekman tror att den framväxande ekumeniken är avgörande för kyrkans framtid i Sverige.

– Vi behöver en djupare förening mellan samfunden för att kunna sprida evangeliet. Väckelserörelserna har en unik förmåga att vinna människor för Gud och den katolska kyrkan har en eminent erfarenhet av att, över lång tid, etablera kristen närvaro.

För tio år sedan blev Ulf och Birgitta Ekman katoliker – en nyhet som skakade om kristenheten. För Dagen berättar de om veckan före tillkännagivandet, om reaktionerna och vikten av ekumenik.

---

Fakta: Ulf och Birgitta Ekmans konversion

  • Den 9 mars 2014 meddelade Ulf och Birgitta Ekman, som grundat församlingen Livets ord, att de kommer att konvertera till den katolska kyrkan.
  • Samtidigt som Ulf Ekman tillkännagav beskedet i församlingen gick en debattartikel i samma ärende ut på Dagens Nyheters webbplats.
  • I dag är paret Ekman med i S:t Lars katolska församling i Uppsala.

---

Fler artiklar för dig