Nyheter

Vatikanens uppmaning inför valet: Tänk på migranterna

Kardinalen Michael Czerny vill att fler ska minnas sina migrantrötter

Ytterhögern väntas gå framåt i EU-valet. Det har fått Vatikanen att skicka en uppmaning till väljarna: avhumanisera inte migranterna.

När invånarna i EU:s 27 medlemsländer går till val i slutet av veckan har opinionsmätningarna pekat i en riktning: Europas ytterhögerpartier antas få ökat stöd. Att stärka EU:s yttre gräns och fokusera mer på ”lag och ordning” har blivit centrala frågor i debatten.

Nu har Vatikanen berört valet i veckan och uppmanat EU-väljare att ”inte avhumanisera migranter”. Under en presskonferens i förra veckan fick kardinalen Michael Czerny, som leder Vatikanens arbete för flyktingar, frågan om han var orolig för ytterhögerpartiernas framfart.

– Det är väldigt viktigt att förstå vad det innebär att bli pressad av verkligheten, av historien, att fly … Ofta antyds det att migranter kommer för skojs skull eller för en känsla av äventyr: detta är falskt, falskt, falskt, säger Czerny, enligt Reuters.

Kardinalen Michael Czerny har själv en bakgrund av att byta land.

”Verkligen synd”

Czerny har själv en bakgrund av att byta land: hans familj lämnade Tjeckoslovakien och flyttade till Kanada strax efter andra världskriget, där flera familjemedlemmar på Czernys mammas judiska sida hade dött i koncentrationsläger. Själv bär han ett kors tillverkat av trä som kommer från en flyktingbåt vid Lampedusa. Han poängterade att många européer har migrerat till sina nuvarande hemländer och hoppades att de skulle påminnas om hjälpen de fick.

– Det är verkligen synd att en familj efter en eller två generationer kan glömma sina egna migrantrötter, säger Michael Czerny.

Nyligen gjorde Rättvise- och fredskommissionen i Stockholms katolska stift också ett utspel inför EU-valet och uppmanade katoliker att inte rösta på partier eller kandidater som är för abort.

---

Fakta: EU-valet

  • Alla 27 länder i EU går till val gemensamt för att välja fram ett nytt Europaparlament.
  • I Sverige hålls valet söndagen den 9 juni.

---

Fler artiklar för dig