Nyheter

Vandalisering mot kristen tidning i Norge: ”Bojkotta Israel”

Norska Dagens stridbare chefredaktör personligt utpekad.

Den norska kristna tidningen Dagen har drabbats av vandalisering. ”Selbekk är nazist”, var ett av de klottrade budskapen, med adress till tidningens stridbare chefredaktör.

Selbekk är Vebjørn Selbekk, en stark vän av Israel och en frispråkig röst i den norska samhällsdebatten. För den norska allmänheten blev han känd 2006 när han beslutade att låta trycka de så kallade Muhammedkarikatyrerna.

Klottret på redaktionshuset i Bergen uppdagades i onsdags förra veckan och har polisanmälts. Någon eller några hade, utöver det budskap som avsåg chefredaktören personligen, även klottrat påståenden om att ”Israel är Isis” och att ”sionism är terrorism” samt uppmanat till bojkott av Israel. På det personliga planet tycks Vebjørn Selbekk inte vara särskilt berörd av händelsen.

– Jag blir ständigt kallad för både nazist och barnamördare på X. Det gör inte så mycket intryck på mig, säger han till norska Dagen.

Men han är orolig för att andra röster än hans egen nu ska låta sig skrämmas till tystnad:

– Det förstör debattklimatet.

Byggnaden utsatt tidigare

Vebjørn Selbekk säger sig förstå att bilderna från det pågående kriget mellan Israel och Hamas i Gaza påverkar människor på djupet.

– Det gör det med mig också. Det jag ändå hoppas är att vi kan respektera varandra, att vi kan förstå att ingen önskar lidande eller döda barn, säger han till norska Dagen.

Den byggnad där den kristna tidningen har sin redaktion utsattes även i april 2023 för vandalisering. Då hade någon eller några krossat flera rutor till missionsorganisationen Israelmisjonens second hand-butik, som hyr lokaler av tidningen.

Norska Dagen har, utöver sitt huvudkontor i Bergen, filialer i Oslo och ytterligare ett par norska städer.

Fler artiklar för dig