Nyheter

Var tionde metodist hoppar av samfundet: Oenighet om hbtq

Olika syn i hbtq-frågor i församlingen får metodistkyrkan i Västafrika att vända trosfränder i USA ryggen

Metodistkyrkans gren i Västafrika tackar för sig, och bryter nu med modersamfundet i USA. Anledningen är accepterandet av samkönade äktenskap samt att homosexuella tillåts bli präster. I och med detta försvinner ungefär tio procent av samfundets medlemmar i världen.

Metodistsamfundet i USA (United Methodist Church) splittrades för några år sedan i två grenar efter en långdragen debatt om synen på hbtq-frågor. Det var efter att samfundet valde att acceptera samkönade äktenskap som splittringen kom och tidigare i år följdes det också upp med beskedet att den som lever öppet som homosexuell ska få kunna bli präst i samfundet.

Det här är förändringar som blivit för mycket för metodistkyrkans gren i Västafrika, som nu fattat beslutet att lämna gemenskapen, rapporterar Christian Post. Därmed försvinner drygt en miljon medlemmar från den globala kyrkliga gemenskapen, eller 10 procent av alla metodister som varit anslutna till Metodistkyrkan.

Olika syn

Ingen som följt den kyrkliga debatten i hbtq-frågor borde förvånas. För även om flera kyrkor i västvärlden börjat ändra ståndpunkt och ändrat sig i frågor om äktenskapssyn och hbtq-frågor så är det här något som de flesta kyrkor i Afrika spjärnar emot med kraft. Ofta argumenterar man att det här är västerländska värderingar och inte alls något som de vill kännas vid.

Svensk koppling

Metodistkyrkan har tidigare funnits i Sverige, men år 2011 slog sig det nationella samfundet ihop med två andra samfund och bildade Equmeniakyrkan. Samfundet har fortsatt kontakt med Metodistsamfundet i USA, men är inte fullvärdiga medlemmar.

---

Fakta: Metodistkyrkan

  • United Methodist Church (UMC), som grundades 1968, är den största metodistkyrkan i världen med ungefär tio miljoner medlemmar, varav majoriteten finns i USA.
  • Nu väljer kyrkans gren i Västafrika att bryta med samfundet eftersom de är oense i frågor som rör hbtq.
  • År 2022 valde en konservativ falang av UMC att bilda ett eget samfund, Global Methodist Church, av exakt samma anledning.
  • Svenska Equmeniakyrkan är ansluten till UMC, men har inte ett fullständigt medlemskap.

---

Fler artiklar för dig