Nyheter

Regeringens förslag om gårdsförsäljning klart - IOGT-NTO: Skulle leda till Systembolagets avveckling

Enligt nytt förslag ska gårdsförsäljning av alkohol tillåtas under vissa villkor

Regeringen har presenterat hur de vill att gårdsförsäljningen av alkohol ska gå till – med start nästa år. Förslaget skulle leda till att hela Systembolaget måste avvecklas, enligt IOGT-NTO.
– Det är djupt problematiskt, säger Lucas Nilsson, nykterhetsorganisationens ordförande.

Att svenska bryggerier, destillerier och andra tillverkare ska få tillåtelse att sälja alkohol direkt till konsumenten har varit en långdragen debatt i svensk politik. Efter flera utredningar har regeringen nu presenterat ett förslag för gårdsförsäljning av alkohol. Enligt förslaget ska 600 tillverkare kunna sälja maximalt 0,7 liter sprit eller tre liter vin eller öl mellan klockan 10 och 20, så länge det sker i samband med exempelvis en guidad tur eller föreläsning.

– På så vis rör det sig inte om detaljhandel utan om besöksnäring, där besöket har ett värde i sig, sa socialminister Jakob Forssmed (KD) på pressträffen i förmiddags.

Statsminister Ulf Kristersson (M) var också nöjd över att förslaget efter många turer har lagts fram, där planen är att lagen ska träda i kraft 1 juni 2025.

– Sverige blir lite mer som övriga Europa, sa Kristersson.

”Mycket märkligt”

En stötesten har varit huruvida gårdsförsäljning är förenligt med EU-rätten, där Sverige har fått ett undantag som innebär att Systembolaget har monopol på försäljning av alkohol. Jakob Forssmed säger att regeringen ”bedömer att det här förslaget är förenligt med EU-rätten”.

Bedömningen delas inte av nykterhetsorganisationen IOGT-NTO, som riktar hård kritik mot förslaget. Enligt deras analys kommer förslaget leda till att Systembolaget förlorar sin monopolstatus – med försämrad folkhälsa som följd.

Lucas Nilsson, ordförande IOGT-NTO.

– Det är djupt problematiskt. Det går inte att förena gårdsförsäljning med EU-rätten. Därmed kommer Sverige att förlora monopolet, ett enligt forskningen beprövat sätt att minska alkoholskador, säger Lucas Nilsson, som är ordförande för IOGT-NTO, till Dagen.

Att regeringen hävdar att förslaget inte bryter mot EU-rätten är ”mycket märkligt”, enligt Lucas Nilsson.

– En rad olika remissinstanser och juridiska experter säger något annat. Socialdepartementets egen analys som läckte för något år sedan varnar för att Systembolaget kan falla, säger han.

Lämnas till Lagrådet i slutet av månaden

Om förslaget går igenom nästa år kommer Sverige att dras inför rätta av internationella producenter för att ha skapat en skyddad marknad, tror Lucas Nilsson.

– Då kommer det blir en EU-rättslig process som tyvärr, med mycket stor risk, kommer att leda till att Systembolaget måste avvecklas, säger han.

Det preliminära datumet som lagförslaget ska lämnas till Lagrådet för granskning är 27 juni, uppger Lagrådet för Dagen. Då kommer också lagförslaget att bli tillgängligt för allmänheten.

Fakta: Gårdsförsäljning av alkohol

  • Frågan om gårdsförsäljning har diskuterats i över 15 år i Sverige, och har utretts tre gånger. Den senaste utredningen tillsattes 2020.
  • Det nya förslaget går under namnet Bättre förutsättningar för besöksnäringen i fråga om småskalig produktion av alkoholhaltiga drycker.

---

Fler artiklar för dig