Nyheter

Ellen Jakobsson avkragades för sin syn på nattvarden: Överklagar

Anmäldes ursprungligen för att ha lyft det gudomligt feminina i ett inlägg i sociala medier – avkragades för sin nattvardssyn. • ”Den här processen har både varit rättsosäker och oempatisk” säger Ellen Jakobsson till Dagen.

Ellen Jakobsson förklarades obehörig som präst i Svenska kyrkan på grund av en avvikande uppfattning om nattvarden. ”Absurt”, säger hon till Dagen och bekräftar att hon tänker överklaga beslutet.

Domkapitlet i Stockholms stift kom nyligen med beslutet att avkraga prästen Ellen Jakobsson då de menar att hon givit uttryck för en syn på nattvarden som inte är förenlig med Svenska kyrkans lära.

”Ellen Jakobsson har såväl i skrift som i samtal med representanter för domkapitlet givit uttryck för sin syn på nattvarden som något människoskapat”, skriver domkapitlet i sitt beslut där de sedan redogör varför de anser att hon brutit mot sina prästlöften.

– Jag kommer att överklaga, säger Ellen Jakobsson till Dagen.

”Absurt beslut”

– Jag tycker det är väldigt bekymmersamt att man från domkapitlets sida så lätt kan avfärda någon som varit präst i 14 år på grund av hur man tolkar ett par formuleringar i den kommunikation som förs under en sådan här process. Jag har själv inte drivit någon fråga om nattvarden och upplever inte att jag har en avvikande syn, utan har alltid följt Svenska kyrkans ordning.

Att bli avkragad på det här sättet, fortsätter Ellen Jakobsson, känns ganska absurt.

Hon vill också poängtera att Jesus själv inte höll i några högmässor och han följde heller inte Svenska kyrkans handbok som reglerar nattvardsfirandet.

– Utan vi har skapat de ritualer vi har i dag, säger hon.

Gudomligt feminint

Den ursprungliga anmälan till domkapitlet handlade om ett inlägg på Facebook som Ellen Jakobsson skrev förra året. Fokus där låg inte på nattvarden, utan snarare att hon ville lyfta fram det gudomligt feminina, tankegångar som anmälaren ifrågasatte, inte minst då hon som präst även laborerade med tanken att Jesu moder Maria skulle ha kunnat ingå i en grupp av prästinnor.

– Vi har pratat väldigt lite om det gudomligt feminina i den här processen och jag har inte upplevt dem som särskilt intresserade av att prata om det alls, säger Ellen Jakobsson.

Hon kan heller inte i domkapitlets beslut utläsa någon kritik av hennes perspektiv om feminint och maskulint inom kyrkan och den kristna tron. Inte heller sätter domkapitlet ned foten när det gäller att hon erbjudit andlig coachning på privat väg eller att hon deltog som präst och vigde samman ett par i tv-serien Love is blind.

VIELSE: Ellen Jakobsson sa ja til å vie paret i «Love is blind», som skal svare ja eller nei når de står foran hverandre ved alteret. Dette paret ble ikke gift.

”Rättsosäkert och oempatiskt”

När Ellen Jakobsson nu väljer att överklaga beslutet menar hon att det här är principiellt viktigt och att domkapitlets agerande kan komma att få stora konsekvenser.

– Jag har under processen varit tydlig med att jag upplevt den både som rättsosäker och oempatisk och jag tror vi bör fråga oss om det här är den slags kyrka vi vill ha.

---

Fakta: Domkapitlet

  • Domkapitlet är den instans i Svenska kyrkan som ser till att präster håller sig till sin uppgift, bland annat att de lever upp till de vigningslöften som avges.
  • Den präst eller diakon som blir fällda av domkapitlet i sitt stift har möjlighet att överklaga.
  • En överklagan sker till Svenska kyrkans överklagandenämnd.

---

Fler artiklar för dig