Nyheter

Norge firar tusen år som kristen nation – kronprins Haakon höll hyllningstal

Kristendomen har spelat en betydande roll för Norge, menar kronprinsen.

Kronprins Haakon var på plats vid stenen som markerar kristendomens etablering i Norge för exakt tusen år sedan. ”Vilka hade vi varit utan detta?” frågade han sig och lyfte sedan fram vilken betydelse kristen tro haft för hans rike.

Det har nu gått tusen år sedan Norge kristnades, vilket uppmärksammas med pompa och ståt. Platsen som symboliserar övergången från hednisk till kristen tid är en sten kallad ”Tingsteinen” belägen på ön Moster.

På plats vid stenen för att fira denna tusenåriga kultur fanns den norske kronprinsen Haakon med sin fru kronprinsessan Mette-Marit, som bland annat själva fick rista in sina namn i detta historiska monument.

Kristnades år 1024

I Norge har man satt år 1024 som det år då landet kristnades under kung Olav Haraldsson, även känd under namnet Olav den helige. Även om det var en längre process så är ändå detta årtal inristat i den norska historien baserat på att dess första kristna kung då införde lagar och regler baserade på den nya tron.

– Den här berättelsen är viktig att fira, sa kronprins Haakon under ceremonin vid minnesstenen, rapporterar norska Dagen.

– För vilka hade vi varit utan detta? Det är nog svårt för oss i dag att fullt ut förstå vilken betydelse införandet av kristendom hade för vårt land.

Formar framtid med dåtid

Haakon fortsatte berätta om hur den kristna tron förändrade mentalitet och sättet att tänka. Där man tidigare levt efter principen om den starkes rätt började man i stället att predika om att Gud skapat människan till sin avbild, vilket lade grunden för synsättet om alla människors lika värde. I förlängningen har det här också lett till införandet av demokrati och den acceptans av mångkultur som råder i dag.

– I dag firar vi att det gått tusen år sedan denna hörnsten placerades här, sa kronprins Haakon.

– Vårt samhälle har vi byggt vidare på generation efter generation fram tills i dag, och vi bygger nu vidare för att bevara det här för dem som kommer efter oss. På så sätt formar vi vår framtid genom att lyfta fram vår dåtid.

Fler artiklar för dig