Nyheter

Lalehs låt den populäraste på begravningar

Välkänd kristen hymn tvåa på listan • Många svenskar måna om att välja rätt musik när de läggs till den sista vilan

Svenskar vill gärna vara med och påverka vilken musik som spelas vid deras begravning. Enligt en ny Sifoundersökning framkommer det att en sång av artisten Laleh är det populäraste låtvalet, följt av välkänd kristen hymn.

Har du ett önskemål om låtval på din egen begravning? Då är du i gott sällskap, 34 procent av alla i Sverige vill nämligen bestämma själva över musiken och 60 procent har någon gång funderat på vilka sånger som ska sjungas på begravningen. Detta enligt en ny Sifoundersökning som är beställd av begravningsbyrån Fonus.

Där framkommer det också vilka låtar som är mest spelade.

På första plats kommer den känslosamma sången ”En stund på jorden” av artisten Laleh. Strax efter kommer psalmen ”Amazing Grace”.

Det man själv lyssnat på

– Att det finns så stor variation när det kommer till låtval tror jag beror på att känslan eller tonen man vill sätta på ceremonin också varierar kraftigt. Vissa föredrar att hålla sig till det traditionella och väljer låtar som ”Amazing Grace”, medan andra vill att musiken ska spegla det man själv lyssnat på i livet, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus, via ett pressmeddelande.

Han menar att det blir allt vanligare att människor vill visa upp vilka de är på ett mer personligt sätt, vilket också gäller för begravningar. Därför har det också letat sig in en hel del okonventionella låtval, och Fonus ger själva ACDC:s rocklåt ”Highway to hell” som ett sådant exempel.

---

Fakta: Här är de populäraste sångerna vid en begravning

  • En stund på jorden, Laleh.
  • Amazing Grace, John Newton.
  • Air, Johann Sebastian Bach.
  • Ser du månen där du är ikväll?, Thomas Stenström.
  • Time to say goodbye, Andrea Bocelli och Sarah Brightman.

Källa: Sifoundersökning genomförd av Kantar Sweden på uppdrag av Fonus

---

Fler artiklar för dig