I Göteborg har en grupp slagit upp sina tält utanför Göteborgs universitet för att sätta ljus på den israeliska gisslan som Hamas fortfarande håller. Det hela sker bredvid en propalestinsk demonstration med ett helt annat fokus.
Framför Göteborgs universitets huvudbyggnad pågår nu två olika manifestationer samtidigt. Den ena vill lyfta fram palestiniernas perspektiv med en retorik som numera börjar bli välkänd då flera lägerliknande manifestationer byggts upp utanför en rad universitet.
Men det som sticker ut är den andra manifestationen. Fyra svarta tält har satts upp kombinerat med skyltar som kräver att Hamas ska frige gisslan.
– Det här är ett naturligt sätt för oss att medvetandegöra hur civila drabbas av kriget. Många lyfter sin röst för palestinierna men utelämnar situationen för Hamas gisslan, så på det här sättet vill vi komplettera bilden, säger Vera Berzak, initiativtagare, till Dagen.
Sexuella övergrepp
Hon förklarar att tälten är svarta som en symbol för Hamas tunnlar där gisslan tros befinna sig. De som fortfarande är i livet har suttit där sedan den 7 oktober förra året.
– Vi vill föra tillbaka gisslan in i debatten, för det är orättvist att de lämnas utanför, säger Vera Berzak.
Inte minst tycker hon att det här borde beröra många med tanke på att det finns flera unga kvinnor som är i Hamas våld. Även om det är svårt att veta exakt hur de behandlas så är det inte svårt att gissa sig till vad som händer, sannolikhet utsätts de för grova sexuella övergrepp.
– Det är inget vi bara antar, utan det vet vi utifrån de vittnesmål som kommit från de som släppts tidigare.
[ Svårt att ta avstånd från Hamas på studentintifada i Stockholm ]
Kända för jämställdhet
Vera Berzak berättar också hur Hamas själva spridit filmer där de skryter om sina övergrepp och berättar hur de ska göra de tillfångatagna israeliskorna gravida.
– Vi vet också de fasansfulla sexuella övergrepp som Hamas begick den 7 oktober, så det är inte långsökt att de har fortsatt med det.
Sverige, fortsätter hon, är känt för sin jämställdhet och att i andra sammanhang ta avstånd från det våld som kvinnor utsätts för.
– Hur kan man då vara tyst i det här fallet?
Ni befinner er väldigt nära en propalestinsk manifestation, hur är stämningen er emellan?
– Det görs en del försök att få oss obekväma. De spelar hög musik som riktas mot oss, när de går förbi våra tält kommer en del kommentarer som att vi aldrig kommer att få ut gisslan. Vissa spottar åt oss, ger oss fingret och säger att vi är värre än Hitler.
Men några allvarliga incidenter har inte inträffat, vilket kan bero på att tälten enbart sätts upp när polisen är på plats.
– Vi är inte på plats dygnet runt utan vi är bara där en viss tid på dygnet, när vi vet att polisen är här.
[ Polisen tömde propalestinskt tältläger i Lund: ”Release the students!” ]
Visar sitt stöd
Tälten sattes upp måndagen den 27 maj och har alltså i skrivande stund varit uppe i drygt en vecka.
De som demonstrerar för att få gisslan frisläppta är numerärt färre än de som protesterar för palestiniernas sak, men Vera Berzak berättar att flera som passerar tydligt visar sitt stöd för vad de gör.
– Många som går förbi ger oss tummen upp, konstaterar hon.
[ Universitet polisanmäler palestinaflaggning ]
---
Fakta: Gisslandramat i Gaza
- När Hamas genomförde sin terrorattack inne i Israel den 7 oktober förra året tog de också omkring 250 personer som gisslan.
- Flera ur gisslan har påträffats döda, andra har frisläppts i olika uppgörelser med Israel.
- Eftersom gisslan hålls gömda är det svårt att veta exakta uppgifter, men Israel tror att omkring 80 personer av de 130 som saknas fortfarande är i livet.
---