Nyheter

Pingstkyrkans toaletter räddar bilfesten

Öppnar sina dörrar, och toaletter, när kommunen nobbade Hallsta cruising.

När kommunen i Hallstahammar inte kunde betala för fyra bajamajor under motorfesten Hallsta cruising klev pingstkyrkan in som en räddande ängel.
– Det finns faktiskt goda människor i den här kommunen också, säger arrangören till Sveriges radio.

Omkring 1 000 bilar brukar delta i Hallsta cruising, som hölls för första gången 2008.

Men nyligen flaggade arrangörerna i Independent cruisers för att årets upplaga, den 8 juni, skulle kunna bli den sista, vilket tidningen VLT var först att berätta om.

Kommunen hade nämligen meddelat att man inte skulle kunna betala mer än 10 000 kronor av de 18 000 kronor som arrangörerna behövde för att kunna ställa upp fyra bajamajor, alltså flyttbara utomhustoaletter, åt alla besökare.

– Det var som en spark därbak. Elden som brinner i oss när det gäller just den här Hallsta cruising, den slocknande ganska snabbt, sa arrangören Josef Åhfeldt Racz i ett inslag till P4 Västmanland.

Senare samma dag blev han uppringd av Jonas Päivärinta, pastor i Pingstkyrkan Hallstahammar. Pastorn erbjöd sig att låta besökarna använda kyrkans fyra toaletter under evenemanget.

– Jag vart tyst när han började prata. Jag tänkte att det finns faktiskt goda människor i den här kommunen också, sa Josef Åhfeldt Racz.

Pastor Jonas Päivärinta berättar i ett annat radioinslag att kyrkan gärna vill hjälpa till, och kommer att ha folk på plats för att organisera toakön.

– Det kommer att finnas god ordning, försäkrar han.

Fler artiklar för dig