Nyheter

Oppositionen kräver brutna handelsavtal med Israel

”Ytligt poserande”, svarar KD-toppen när en ledande centerpartist kräver handelsstopp med Israel

De fyra partier som sitter i opposition i riksdagen går nu ut och kräver att EU säger upp sina handelsavtal med Israel som en reaktion på krigföringen i Gaza.

S, V, MP och C gör nu gemensam sak och kräver inför det stundande EU-valet att ingångna handelsavtal med Israel ska sägas upp, något de också gjort gemensam sak om i riksdagen genom att skriva ihop ett utskottsinitiativ.

S-ledaren Magdalena Andersson gick också ut med detta krav då hon nyligen talade på Järvaveckan, där hon kritiserade Israel i hårda ordalag och kallade det som nu sker i Gaza för en skamfläck i mänsklighetens historia.

– Vi socialdemokrater kräver att EU nu pausar handelsavtalet som vi har med Israel, för det här måste få konsekvenser.

C ryter till

Men mest uppmärksamhet får Centerpartiets EU-parlamentariker Abir al-Sahlani som spelat in en film där hon framför budskapet att det är dags att EU säger upp sina handelsavtal med Israel, där hon också lägger till att EU-länder inte längre borde få sälja vapen till Israel.

– Det är helt uppåt väggarna, det är sjukt, att vi fortsatt har ett så förmånligt avtal med ett land som vägrar respektera internationell rätt, som inte följer internationella domstolens beslut och som bombar sönder människors liv, säger Abir al-Sahlani i filmen som hon lagt ut i sociala medier.

Får kritik

Inlägget har mötts av starka reaktioner, inte minst från borgerligt håll. Dels för att det än så länge råder delade meningar om rättsläget när det gäller Israels krigföring, men också för att C-politikern helt utelämnar Hamas ansvar för situationen. Centerpartiet är dessutom ett liberalt parti som ser frihandel som viktigt.

”Ytligt poserande – alltid dåligt men särskilt nu”, skriver exempelvis KD:s Alice Teodorescu Måwe som kommentar på plattformen X.

”Hamas uppskattar Centerpartiet förstås”, skriver den moderata riksdagsledamoten Lars Bäckman.

Kristdemokraternas toppkandidat till EU-valet Alice Teodorescu Måwe (KD) på kontoret i Sveriges riksdag.

Största handelspartnern

EU är Israels största handelspartner och handeln omfattar omkring 46,8 miljarder euro på ett år, enligt uppgifter som TT tagit fram. Frågan om man ska bojkotta Israel har funnits länge och drivits av propalestinska grupper långt innan kriget i Gaza började. Men nu kommer allt fler krav av det slaget, exempelvis från studentprotesterna utanför universiteten som kräver att Sverige ska bryta alla kontakter med Israels universitet.

---

Fakta: Bojkott av Israel

  • Krav på att bojkotta Israel har sedan länge drivits på under förkortningen BDS, vilket står för bojkott, desinvestering och sanktioner.
  • Det är propalestinska grupper som står för den hållningen, som av vissa uppfattas som antisemitisk.
  • I och med kriget i Gaza har frågan om handelsbojkott av Israel aktualiserats, och nu kräver de fyra oppositionspartierna i Sverige att EU agerar.

---

Fler artiklar för dig