Nyheter

Biskop frias efter felaktiga ord under nattvard

”Det finns anledning till viss kritik” • Biskopen frångick kyrkohandbokens ordning.

Visbys biskop hamnade i blåsväder efter att vid inledningen av förra årets kyrkomöte ha lett nattvarden, där han efteråt anmäldes på grund av att ha lagt till vissa ord som inte fanns med i kyrkohandboken. Nu har besked kommit: det finns ingen anledning till åtgärd och biskop Erik Eckerdal erkänner själv att han slarvat.

Det var i Uppsala domkyrka i oktober förra året som Visbys biskop Erik Eckerdal predikade och ledde de församlade i nattvard. Efteråt anmäldes han av två präster som också sitter invalda i kyrkomötet för den progressiva nomineringsgruppen Öppen kyrka. De bägge hade noterat att biskopen under nattvarden vid några tillfällen frångick de nedskrivna ord som stod i kyrkohandboken.

De två prästerna lämnade in var sin anmälan till Ansvarsnämnden för biskopar där de ville få det klargjort om biskopen verkligen stod upp för kyrkans lära, inte minst var detta viktigt då nattvarden ses som ett sakrament inom Svenska kyrkan och att man därmed inte kan börja improvisera.

Orden dig och sin

Några större avsteg från ordningen var det inte, utan enbart några få ord som lagts till, som att Erik Eckerdal lade till ordet ”dig” vid två tillfällen under nattvardsfirandet. Där han skulle ha sagt att Jesus tog ett bröd och tackade, blev det alltså i hans version ”tackade dig”. Ett annat misstag var att han felaktigt lade till ordet ”sin” före ordet ”frid”.

Nu har ansvarsnämnden kommit med sitt beslut. ”Anmälningarna ger inte anledning till åtgärd” är deras beslut i korthet. När de sedan förklarar varför så konstaterar de mycket riktigt att biskopen inte hållit sig till ordningen.

”Det finns anledning till viss kritik mot att Erik Eckerdal gjort avsteg från kyrkohandboken, oavsett i vilket sammanhang det skett. Han har, som han får uppfattas, uttalat att han fortsättningsvis kommer att hålla sig till den av kyrkomötet föreskrivna ordningen”, skriver nämnden i sitt beslut.

Men att Erik Eckerdal skulle ha brutit mot sina vigningslöften och på så sätt förklaras obehörig, det vore att dra det för långt.

Kyrkomötet på Uppsala Konsert & Kongress 21 november 2023.

Lovar skärpning

Erik Eckerdal själv medger för Ansvarsnämnden att han gjort fel, bland annat efter att själv ha tittat på en videoinspelning av händelsen. Men han svarar att intentionen inte har varit att frångå kyrkohandboken, utan att han som biskop är mån om att alltid vårda och stärka Svenska kyrkans tro, liv och lära.

”Därför avser jag att fortsättningsvis vara mer noggrann så att jag inte avviker från HB17 när mässan firas”, skriver han i sin kommentar, där HB17 alltså är en hänvisning till den kyrkohandbok som används inom Svenska kyrkan.

Erik Eckerdal förklarar också att de formuleringar han använde sig av vid nattvarden inte förändrade själva betydelsen av nattvarden, och således har han hållit sig inom ramen för vad Svenska kyrkan lär ut.

Avkragade biskopen

Ansvarsnämnden för biskopar har som enda uppgift att överse så att Svenska kyrkans biskopar håller sig till sina vigningslöften. Till skillnad från domkapitlen, som hanterar prästers eventuella snedsteg, har Ansvarsnämnden bara en åtgärd att ta till och det är avkragning. Det händer ytterst sällan att de tar ett sådant beslut, men när det gäller biskopar i Visby så hände det med Erik Eckerdals föregångare Tomas Petersson som avkragades efter en otrohetsaffär.

---

Fakta: Visby stift

  • Visby stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift.
  • Stiftet har sitt primära upptagningsområde på Gotland, men har utöver det också ett särskilt ansvar för SKUT, Svenska kyrkan i utlandet.

---

Fler artiklar för dig