Nyheter

Sista gudstjänsten är firad – nu flyttar Kiruna kyrka

Många valde att gifta sig i den vackra kyrkan i sista stund • Kyrkan är 40 meter bred, 40 meter hög och väger 600 ton och ska flyttas.

Det är en historisk och vacker byggnad som nu ska flyttas. Under söndagen hölls den sista gudstjänsten i Kiruna kyrka och om två år ska den öppnas igen, fem kilometer bort.

”Halleluja, sjung om Jesus”, sjunger församlingen inledningsvis i den sista gudstjänsten i Kiruna kyrka som hölls söndagen den 2 juni. På grund av gruvbrytningen håller nämligen stora delar av staden på att flytta och det inbegriper också den pampiga träkyrkan, av många ansedd som en av de vackraste i Sverige.

Den sista gudstjänsten direktsändes av Sveriges radio, och kyrkoherden Lena Källberg fick inför denna historiska händelse berätta lite om sina känslor.

– Nu känner jag lite nervositet, spänning och vemod, men också en stor tacksamhet för att jag får flytta med, berättade kyrkoherden.

Blir annorlunda

Hon förklarade att församlingens verksamheter kommer fortsätta som vanligt, men i väntan på att kyrkan åter tas i bruk på en plats fem kilometer bort måste man anpassa verksamheten till nya lokaler.

– Vi kommer att få var kyrka på ett litet annorlunda sätt, konstaterar hon.

Lena Källbergs predikan handlade sedan om dopet, vilket hon såg som en symbol för förnyelse, vilket också Kiruna kyrka nu står inför.

Bered en väg

Om drygt två år ska kyrkan åter vara i bruk, men först gäller en mödosam flytt. Kyrkan är 40 meter bred, 40 meter hög och väger 600 ton. Bland annat tvingas man att bredda vägarna för att kyrkan ska kunna flyttas.

Inför att kyrkan stängs ned har det varit full aktivitet inne i kyrkan, med konserter och framför allt bröllop. Församlingen bjöd nämligen in till drop-in-vigslar för att alla som önskade gifta sig i Kiruna kyrka skulle få chansen att göra det. 20 par dök upp, rapporterar SVT Norrbotten.

– Vi har funderat på det här i tre års tid, berättar ett av brudparen.

– Det var ett unikt tillfälle att få vara med på något historiskt, det kändes rätt helt enkelt.

Fler artiklar för dig