Nyheter

Katolskt utspel inför EU-valet: Rösta inte på politiker som stödjer abort

Uttalande från kommission inom Katolska kyrkan i Sverige – uppmaning att rösta rätt utifrån abortfrågan

Rösta hellre blankt i det kommande EU-valet än för en kandidat eller ett parti som är för abort. Det budskapet kommer från en kommission inom den Katolska kyrkan i Sverige, som i ett uttalande uppmanar katoliker att försöka hitta en kandidat som står upp för det ofödda barnet.

Flera svenska politiker har lyft abortfrågan i det kommande EU-valet och det är tydligt vartåt det lutar, det finns en tydlig önskan om att driva på och göra abort till en rättighet för kvinnor i hela unionen.

Det här är en utveckling som man inom den Katolska kyrkan i Sverige vill undvika och nu kommer en uppmaning till alla katoliker att inte rösta på politiker som är för abort. Det är via ett skriftligt uttalande från Rättvise- och fredskommissionen som utspelet kommer, ett uttalande som har skrivits under av Thomas Idergard och Ludwig Gelot.

Thomas Idergard

”Rätten till liv också för de minsta och svagaste, det vill säga varje ofött barn, är i dag otillräckligt skyddad i de flesta EU-länder”, skriver de båda i detta uttalande som går att hitta på Katolska kyrkans hemsida.

Mot kyrkans lära

De uppmärksammar också att Europaparlamentet nyligen röstade igenom en resolution som skriver in abort som en av flera rättigheter i unionen, samt där man också uppmanar alla medlemsländer att inkludera aborträtten i sin respektive lagstiftning.

Det här går emot kyrkans lära, där man menar att livet bör skyddas från befruktning till dess att man dör.

”Katolska kyrkan lär därför att abort är en allvarlig synd, liksom det medvetna främjandet och underlättandet av sådana.”

Kristina Hellner, kommunikationschef i Katolska kyrkan, vill betona att det här är kommissionens egna uttalande och inte något som kyrkan i sin helhet står bakom.

Ingen hjälp

Men utifrån uppmaningen som ges till alla katoliker som ska rösta kan det bli svårt att hitta ett parti eller en kandidat som är emot abort. För någon hjälp på traven ges inte, utan det är upp till var och en att informera sig om vilken kandidat eller vilket parti som är den eller det mest lämpliga. Men ett tips som ges är att hitta någon att personrösta på som lovar att inte kränka människovärdet, även då det hålls omröstningar i parlamentet och man kanske tvingas gå emot sitt eget partis linje.

”Om det då skulle visa sig att det inte är möjligt att rösta på något parti eller någon kandidat utifrån det samvete som förblir bundet av principen om den okränkbara värdigheten i varje människoliv, finns alternativet blankröst”, skriver kyrkans representanter i sitt uttalande.

Att rösta blankt blir på så sätt en markering mot att det inte finns några kandidater som man vill rösta på.

Minimal skillnad

Utifrån uppmaningen från den kyrkliga kommissionen kan det bli lite knivigt att veta vem man ska rösta på i EU-valet. Alla riksdagspartier är i dag för aborträtten, där skillnaden partierna emellan är ganska liten.

På EU-nivå står numera sju av åtta av partierna som sitter i EU-parlamentet bakom idén att skriva in aborträtten i EU:s grundmanifest. Enbart Sverigedemokraterna röstade emot det förslaget, men inte med argumentet att de är emot aborträtten, utan snarare att frågan inte ska hanteras på EU-nivå, en hållning som även KD tidigare har haft.

Så ska man ta de kyrkliga företrädarnas uppmaning på allvar återstår ganska perifera partier, som Kristna värdepartiet som helt vill förbjuda aborter och nationalistiska och extremiststämplade Alternativ för Sverige som avsevärt vill minska antalet aborter.

---

Fakta: EU-valet

  • Söndagen den 9 juni hålls det EU-val.
  • 21 mandat i av Europaparlamentets 720 mandat ska röstas fram i Sverige.

---

Fler artiklar för dig