Nyheter

Svenskt universitet polisanmäler palestinaflaggning

Studentprotester gör väsen av sig i flera städer – och får stöd av ayatolla Khamenei i Iran

Rektorn på Karlstads universitet, Jerker Moodysson, säger att det är ett allvarligt intrång, då någon hissat en palestinsk flagga på en av universitetets flaggstänger. I Lund valde man att vifta med palestinska flaggor utanför domkyrkan vid promovering.

Studentprotester för palestiniernas sak pågår vid flera universitet i Sverige, ett fenomen som började i USA och som har spridit sig hit.

Utanför Karlstads universitet har ett litet tältläger slagits upp för att studenter vill visa sina sympatier med folket i Gaza under det pågående kriget. Bland annat har någon hissat upp en palestinsk flagga på en flaggstång utanför universitetet.

Men det var att gå för långt, menar universitetets rektor Jerker Moodysson, och universitet har nu polisanmält händelsen.

– Det här är ett allvarligt intrång i vår rätt att inte ta ställning i en sådan här fråga, säger han om polisanmälan till P4 Värmland.

Han förklarar sedan att det här borde ses som egenmäktigt förfarande och universitetets policy är att alltid polisanmäla när man utsätts för någon typ av brott. Rektorn förklarar att han redan från början av demonstrationerna utanför universitetet varit tydlig med att de inte tar ställning i utrikespolitiska frågor. Vem som hissat flaggan är i skrivande stund oklart.

Störde ceremoni i Lund

Incidenten i Karlstad är långtifrån unik, utan i flera städer har propalestinska demonstrationer gjort väsen av sig. Inte minst i Lund, där polisen till slut utrymde det tältläger som studenterna använde som bas för sina protester. Anledningen var att göra plats för doktorspromotionerna.

När det sedan var dags för promovering valde demonstranterna att i stället placera sig utanför Lunds domkyrka, där ceremonin hölls, för att vifta med palestinska flaggor och ropa slagord. Olämpligt och provocerande menade vissa, medan andra verkade acceptera att universitetets högtidliga ceremoni kantades av palestinska slagord.

Får stöd av Iran

Studentprotesterna mot Israels krigföring i Gaza började alltså i USA och studenterna där har nu fått stöd från oväntat håll i och med att Irans högste ledare ayatolla Khamenei i sociala medier vänder sig direkt till dem. I ett inlägg på X uppmanar han studenterna att börja läsa Koranen, i ett annat inlägg skickar han en kort filmhälsning med hälsningen att ”ni står på rätt sida av historien”.

Iran har under det pågående kriget skickat raketer mot Israel och landet stödjer såväl Hamas som Hizbollah, de två islamistiska rörelser som Israel just nu är i krig mot.

Bluffbudskap från KTH

Kriget mellan Israel och Hamas är till stor del också ett informationskrig, och det gäller då att vara vaken på att man inte faller för ren desinformation. När det gäller studentprotesterna i Sverige skapades nyligen en hemsida som såg ut att komma från Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm, där det gick att läsa att man hade gått med på de propalestinska studenternas krav och att högskolan hade brutit alla kontakter med israeliska universitet.

Det visade sig dock vara helt felaktigt. KTH har dementerat uppgifterna och berättar nu att det sprids falska rykten i högskolans namn.

---

Fakta: Kriget i Gaza

  • Efter Hamas terrorattack inne i Israel den 7 oktober 2023 har Israel valt att gå in militärt i Gaza.
  • Just nu är fokus på staden Rafah, som gränsar till Egypten.
  • Omvärlden har varnat Israel för att gå in i staden, men de har valt att göra det ändå, bland annat för att förstöra smuggeltunnlarna mellan Gaza och Egypten där vapen brukar föras in till Hamas.

---

Fler artiklar för dig