Nyheter

Trumps pastorer visar lojalitet efter domen

Anklagar rättsväsendet snarare än Donald Trump

Donald Trump dömdes i samtliga 34 fall han stod åtalad för. Men det har inte fått hans evangelikala supportrar att överge honom, snarare riktar de hård kritik mot det amerikanska rättsväsendet.

”Det vi har sett i dag har aldrig någonsin hänt tidigare, och jag tror att för majoriteten av amerikanerna så höjs nu rösten om vårt rättssystem går att lita på.”

Så skriver pastor Franklin Graham på plattformen X då han ger sina kommentarer till att Donald Trump fälldes i domstol för 34 åtalspunkter, bland annat för att ha dolt att han hade en sexuell affär med en porrskådespelare.

”Be för vårt land, för Guds vägledande hand och att vår republik kommer att bli en nation under Gud med frihet och rättvisa för alla.”

Någon kritik mot Donald Trumps beteende kommer inte från denna inflytelserika pastor som alltså helt väljer att gå på ex-presidentens linje, vilket är att ifrågasätta den domstol som förkunnade domen.

Guds välsignelse

Liknande tongångar hörs från Paula White, andlig rådgivare till Donald Trump då han var president.

”I dag var en sorgens dag för alla amerikaner då vi såg med våra egna ögon hur rättsväsendet beväpnades för att ge sig på Trump för politisk vinning”, skriver hon på X.

Hon önskar sedan Guds välsignelse över Trump och syr ihop sitt budskap med en förbönsbild inne från Vita huset, där den tidigare presidenten är omgiven av pastorer som välsignar honom.

Unik dom

Liknande kommentarer har strömmat in från andra pastorer inom den evangelikala rörelsen i USA, den kristna gren som i vått och torrt givit Donald Trump sitt stöd, vilket Christianity Today rapporterar om.

Om den fällande domen kommer att få dem på andra tankar återstår att se, det är trots allt unikt att en tidigare president döms för brott. Men den initiala reaktionen har i alla fall varit att sluta upp bakom Donald Trump och göra precis som han, kritisera domstolsväsendet för att vara korrupt och politiskt styrt, vilket nu med all sannolikhet kommer att användas i den kommande presidentvalrörelsen.

Olämpligt beteende

Samtidigt ska det sägas att långtifrån alla i den evangelikala rörelsen applåderar Donald Trump. Pastor Russel Moore är en av dem som säger ifrån.

”Frågan är vad den alltid har varit, lämplig eller inte. Och svaret har varit uppenbart hela tiden. Karaktär betyder något, fortfarande”, skriver han på X som kommentar på att Donald Trump fälls i domstolen.

Men det är som att skyttegravarna har grävts för länge sedan, Russel Moore kom ut tidigt som Trump-kritiker och de namnkunniga pastorerna som nu sluter upp till den dömde ex-presidentens försvar har försvarat honom i många år, oavsett vad han har gjort.

---

Fakta: Presidentvalet i USA

  • Den 5 november hålls presidentval i USA.
  • Det hela blir en repris på förra valet, då Joe Biden och Donald Trump är de två kandidater som Demokraterna och Republikanerna valt till sina representanter.
  • Förra valet blev kaotiskt, med Donald Trumps anklagelser om valfusk vilket eskalerade till dagen då Kapitolium stormades av arga Trump-supporters.

---

Fler artiklar för dig