Nyheter

Rekordmånga katoliker i Sverige

Nu fler än 130 000 medlemmar. Konversioner inte något som driver medlemsutvecklingen.

Antalet katoliker i Sverige uppgår nu till drygt 130 000. Det är den högsta siffran sedan stiftet började registrera kyrkans medlemmar 2000, vilket bland annat krävs för att ett samfund ska kunna ansöka om statliga medel.

Siffran 130 000 omfattar samtliga katoliker som finns registrerade i någon av de 44 församlingarna i Stockholms katolska stift, som omfattar hela Sverige.

Stiftet införde digital registerhållning år 2000, när Svenska kyrkan skildes från staten och bland annat katolska kyrkan i Sverige registrerades som ett trossamfund enligt den nya lagen om trossamfund.

– Intill dess hade vi, liksom många andra samfund, angett en mer ungefärlig uppskattning av antalet katoliker, säger Michel Louis, som ansvarar för stiftets medlemsregister.

– Vi rapporterar in våra medlemssiffror till myndigheterna på senhösten. Men jag tar in siffror fortlöpande för att lättare kunna hitta avvikelser. Och nu märkte jag att vi för första gången gått över 130 000 medlemmar.

Ökar lite varje år

År 2011 passerade Katolska kyrkan 100 000 registrerade medlemmar. År 2015 hade antalet stigit till strax över 110 000. Och tre år senare, 2018, hade antalet stigit till drygt 120 000.

Numera ökar antalet katoliker i Sverige med 1,5–2 procent varje år, enligt Michel Louis. En förklaring är att registreringen av praktiserande katoliker släpar efter, inte minst för dem som på senare år invandrat till Sverige från Mellanöstern och Sydamerika.

– Två tredjedelar av dem som nyregistreras varje år är katoliker som av olika skäl inte tidigare registrerats, medan en tredjedel utgörs av barn som döpts i Katolska kyrkan, säger Michel Louis.

För att bli medlem i Katolska kyrkan i Sverige ska man antingen vara döpt katolik, ha flyttat som katolik från ett annat land eller ha konverterat till Katolska kyrkan.

– En fråga jag ofta får är om ökningen berör på att fler personer konverterar till Katolska kyrkan. Men den siffran ligger sedan länge konstant på omkring 100 personer om året, säger Michel Louis.

Inte alla registrerade trossamfund redovisar det exakta antalet registrerade medlemmar, utan det antalet personer som samfundet uppskattar att man betjänar. Och de uppgifter som publiceras av Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, gäller antalet betjänade under år 2022.

Då angav Katolska kyrkan 128 252 medlemmar, vilket var den högsta siffran för ett trossamfund om man bortser från Svenska kyrkan.

På andra och tredje plats kom Pingst, med 111 561 betjänade medlemmar, och Equmeniakyrkan, med 93 899.

Fler artiklar för dig