Nyheter

Prästen Ellen Jakobsson lyfte det gudomligt feminina: Avkragas för sin nattvardssyn

Domkapitlet i Stockholm menar att hon inte ställer sig bakom kyrkans sakrament

”Det är mer sant för mig att tro på Gudinnan än Guden”, skrev prästen Ellen Jakobsson i sociala medier och fick för det en anmälan till domkapitlet. Nu har beslut tagits att hon ska avkragas, men av en helt annan anledning.

Hon väckte uppmärksamhet genom att på Facebook skriva om sina tankar att det gudomliga är mer feminint än maskulint, samt att Jesus moder Maria kanske har återfunnits i ett sällskap med hedniska prästinnor som skulle kunna ha djupare andliga kunskaper.

– Jag tror vi förlorat något genom att utesluta det gudomligt feminina, sa Ellen Jakobsson till Dagen i februari efter att ha blivit anmäld till domkapitlet i Stockholm.

Hon har den senaste tiden inte haft någon anställning som präst i Svenska kyrkan, däremot samlat sina tankar i en egen bok och erbjudit själslig coachning på privat väg. Parallellt har Ellen Jakobsson även utfört vissa prästtjänster, bland annat då hon dök upp i tv-rutan och vigde samman ett par i realityserien Love is blind.

Nattvarden avgjorde

Nu har domkapitlet satt ned foten i ärendet, och det visar sig att Ellen Jakobsson avkragas, rapporterar Kyrkans tidning. Men det är inte hennes tankar kring det andligt feminina eller resonemangen om Maria som hednisk prästinna som legat henne i fatet, utan snarare det som kommit fram i samtal med domkapitlet rörande synen på nattvarden.

Hon menade nämligen att nattvarden var något som Jesus bjöd in till, men sedan är det en ritual som kyrkan har skapat, bland annat att brödet och vinet ska representera Jesu kropp och blod. Det här ska sedan ha traderats vidare och blivit en religiös ritual.

Ellen Jakobsson, präst i Svenska kyrkan

Inte människoskapat

Det här går emot Svenska kyrkans syn på nattvarden, ett av kyrkans sakrament, vilket också är anledningen till att domkapitlet menar att hon som präst svikit sina vigningslöften.

– Hon har beskrivit nattvarden som något människoskapat medan vi tror att den är instiftad av Kristus, säger Stockholms biskop Andreas Holmberg till Kyrkans tidning.

– Hon beskriver brödet och vinet som en representation av Kristus. Men vår evangelisk-lutherska kyrkas bekännelse är att Kristus på riktigt närvarar i och genom brödet och vinet, det vi kallar realpresens.

Enligt Kyrkans tidning är det bara frågan om nattvarden som domkapitlet har prövat, inte hennes resonemang om det gudomligt feminina.

---

Fakta: Domkapitlet

  • Domkapitlet är den instans i Svenska kyrkan som ser till att präster och diakoner fullföljer sina vigningslöften.
  • En präst som inte sköter sig kan anmälas till domkapitlet som sedan gör en bedömning.
  • Den präst som man menar gjort något fel kan få en varning, men om man anser att en präst begått ett större fel kan avkragning vara aktuellt.

---

Fler artiklar för dig