Nyheter

Kristen förskola stoppas från pingstkyrkans lokaler: Drar kommunen inför domstol

Kommunen nekar flytten – är bekymrad över säkerhetsrisk när kyrkobesökare och barn ska dela lokal • Förskola kräver att förvaltningsrätten ska riva upp Eslövs kommuns beslut

Eslövs kommun radar upp skäl på skäl för att EFS-föreningens förskola inte ska få flytta in pingstförsamlingens lokaler. Nu har EFS-föreningen vänt sig till domstol i hopp om att kommunens beslut ska rivas upp.

I nästan fyra årtionden, sedan 1987, har Emmabo förskola drivits av EFS-föreningen i Eslöv. När fastighetsägaren nu ska sälja lokalerna måste förskolan flytta. Flytten var tänkt att gå till Pingstkyrkan i Eslövs lokaler, en och en halv kilometer bort.

Men barn- och familjenämnden i Eslövs kommun har, efter att med egna ögon ha sett pingstförsamlingens lokaler, avslagit EFS-föreningens ansökan om lokalbyte, vilket Skånska Dagbladet först rapporterade om. Med avslaget följer en mindre katalog över skälen för beslutet.

För det första sägs ”utrymmet för på- och avklädning” för förskolebarnen inte vara tillräckligt stort. ”Handläggare och huvudmannens företrädare har haft både dialog och mejlkontakt om detta men samsyn har inte uppnåtts”, konstaterar barn- och familjenämnden.

För det andra anses den tilltänkta lekytan vara alldeles för liten.

Pingstkyrkan i Eslöv.

Bekymrad över ”brist på insikt”

För det tredje är barn- och familjenämnden orolig för att förskolans budget inte ska gå ihop. Nämnden tror nämligen att den årshyra som EFS-föreningen och Pingstkyrkan i Eslöv har kommit överens om, 220 000 kronor, ”kan vara rejält i underkant, och att fastighetsägaren kan tvingas höja avgiften väsentligt för att inte gå med förlust”.

Och för det fjärde befarar kommunen att det föreligger ”en säkerhetsrisk” om pingstförsamlingens lokaler används av både pingstförsamlingen själv och av förskolan: ”Okända personer kan både under och efter verksamhetstid nyttja förskolans utrymmen. Barnen förväntas dela kapprum och entréer med okända personer.”

Utöver själva skälen för avslaget passar barn- och familjenämnden i kommunen på att i beslutet berätta att den ”dessutom [är] bekymrad” över vad den ser som en ”brist på insikt [...] gällande skollagens krav” hos EFS-föreningen.

”Synnerligen rättsosäkert”

Kommunens bedömningar delas inte alls av Emmabo förskolas huvudman, EFS-föreningen i Eslöv. Med hjälp av intresseorganisationen Idéburen välfärd har föreningen nu överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Malmö. EFS-föreningen menar att kommunen inte verkar luta sig mot något lagstöd när den gör bedömningen att utrymmet för på- och avklädning skulle vara för litet: ”Att grunda ett avslagsbeslut på att samsyn inte har uppnåtts där kommunens tjänsteman har ett tolkningsföreträde utan att hänvisa till gällande lagstiftning är synnerligen rättsosäkert.”

I fråga om den tilltänkta lekytans storlek, som enligt kommunen alltså är för liten, menar EFS-föreningen att kommunen ”ger sig själv tolkningsföreträde när det gäller hur olika ytor ska bedömas”, trots att lagen inte anger hur stor en förskolas lekyta måste vara.

”Trevligt att nämnden visar omsorg”

Mest kortfattat i överklagandet bemöts kommunens farhåga om att Pingstkyrkan i Eslöv kan komma att behöva höja hyran i framtiden. ”Det är naturligtvis trevligt att nämnden visar omsorg om fastighetsägarna i kommunen, men det kan knappast utgöra ett sakligt, lagreglerat skäl för avslagsbeslutet”, menar EFS-föreningen i överklagandet.

När det till gäller oron för att ”okända personer” kan komma att röra sig i lokalerna samtidigt som förskolan bedriver sin verksamhet, menar EFS-föreningen att respektive parts – förskolans och pingstförsamlingens – användning av lokalerna är tillräckligt reglerad i hyresavtalet för att parternas närvaro i lokalerna inte ska behöva kollidera.

EFS-föreningen vill att förvaltningsrätten ska riva upp barn- och familjenämndens avslagsbeslut och återförvisa ärendet till kommunen för ny handläggning.

Hur tvisten mellan den kristna förskolan och Eslövs kommun slutar lär stå klart först under våren 2025. Förvaltningsrätten i Malmö uppger för Dagen att dess handläggningstider för skolmål just nu är mellan åtta till tolv månader.

Fler artiklar för dig