Nyheter

Deras missionshus brann ned – de 16 medlemmarna vill bygga upp det igen

Anneli Ödvall: Vi har ett uppdrag från Gud - och är inte färdiga i bygden än

Nyligen brann missionshuset i Södra Fågelås i Västergötland ned till grunden. Församlingen, som är en del av Evangeliska frikyrkan, har 16 medlemmar – och är uppskattad av ortsborna.
– Vi har ett uppdrag från Gud och kommer att göra allt vi kan för att bygga ett nytt missionshus på samma plats, säger föreståndaren Anneli Ödvall.

Missionshuset i Södra Fågelås ligger i aska. Det enda som återstår är en murstock som trotsigt står kvar likt en fyr som vägrat att låta sig slukas av lågorna.

Anneli Ödvall, som tillhört församlingen i 29 år och som tidigare har arbetat som pastor inom Helgelseförbundet, berättar med inlevelse om allt stöd de fått:

– Det är så många som har hört av sig från när och fjärran. Bland folk här i byn är det många som sagt att ”ni tänker väl inte sluta?”

Smyrnaförsamlingen i Södra Fågelås har 16 medlemmar, varav några är i 90-årsåldern. Verksamheten består bland annat av gudstjänster, bönesamlingar och bibelstudier.

– Vi firar inte gudstjänst varje vecka, men vi satsar lite extra på somrarna när andra församlingar i närheten drar ned lite på sin verksamhet, berättar Anneli Ödvall för Dagen.

Hon är församlingens föreståndare och har även rollen som vice ordförande, men hon är inte anställd.

Församlingen anordnar kafékvällar, loppmarknader och annat som uppskattas av ortens invånare, och som gjort missionshuset till en naturlig mötesplats för många i bygden.

– Några är kanske lite nostalgiska när de säger att de saknar ”sitt” missionshus. Vi tolkar ändå uppslutningen som en genuin och äkta saknad efter missionshuset och det vi erbjuder där.

Huset var övertänt

Branden utbröt tidigt på morgonen den 20 maj. Enligt Anneli Ödvall har polisen, som utrett händelsen, kommit fram till att den började i lägenheten på övervåningen. Något brott ska inte ligga bakom.

– Vi vet inte mer än så om varför det började brinna, men det räcker för vår del. Det är bra att veta att branden inte orsakats av att någon medvetet tänt eld på huset, förklarar hon.

– Jag bor i Hjo två mil bort, och när jag kom till platsen var huset övertänt. Brandkåren var på plats och såg till att branden inte spred sig till ett hus som ligger intill.

Fick lindriga skador

Missionshuset i Södra Fågelås byggdes 1946. Smyrnaförsamlingen bildades inom Helgelseförbundet och tillhör alltså numera Evangeliska frikyrkan.

– Det är förstås ledsamt att missionshuset inte längre står kvar. Men materiella saker går att ersätta, och vi är tacksamma att någon människa inte kom till skada i branden.

En kvinna i grön klänning.

En av missionshusets två hyresgäster, som var hemma när branden utbröt, klarade sig med lindriga skador och fick komma hem från sjukhuset dagen efter branden.

Brand år 1975

Lågorna slukade dock inte allt som kom i dess väg. En altartavla samt matrikelböcker med namnen på alla som varit medlemmar i församlingen, kunde räddas.

Det är för övrigt inte första gången Smyrnaförsamlingen i Södra Fågelås drabbas av en brand.

År 1975 brann församlingens dåvarande missionshus ned. Det ledde till att man flyttade till det missionshus som nu brunnit ned, och som innan dess tillhörde en församling inom Fribaptistsamfundet.

Har gott hopp

Hur framtiden ser ut för den lilla EFK-församlingen är oklart. Men Anneli Ödvall gör ingen hemlighet av att hon helst ser att ett nytt missionshus byggs upp på samma plats.

Missionshuset i Södra Fågelås i Västergötland brann ned den 20 maj 2024.
Missionshuset byggdes 1946.

– Vissa faktorer kan vi inte påverka. Till exempel hur mycket pengar vi får av försäkringsbolaget. Men vi ber att Gud är med och att allt samverkar till det bästa.

– Många har hört av sig och sagt att de vill hjälpa till på olika sätt. Här på landsbygden finns många händiga personer och det gör att jag har gott hopp om att det ska gå, säger hon.

Stöd från EFK

Anneli Ödvall betonar tryggheten i att som församling inte stå ensam när något sådant sker:

– Vi ser en styrka i att vara en del av Evangeliska frikyrkan, och känner att vi har stöd därifrån. Vi stannade hemma från kongressen, men en hälsning framfördes från oss till alla som var med.

Mitt i ovissheten fokuserar Anneli Ödvall på de möjligheter som står till buds och hon lyfter fram det positiva i situationen:

– Våra biblar som fanns i kyrkan är borta, men det kristna budskapet har vi kvar. Sångböckerna finns heller inte längre, men sjunga kan vi göra ändå. Och vårt gamla missionshus är aska, men församlingen är kvar.

Inte färdiga än

Hon sätter ord på hur det kommer sig att församlingen vägrar att ge upp, trots motgången:

– Guds rike är större än ett missionshus och vi känner oss inte färdiga än i Södra Fågelås. Vi har mer att göra för människorna som bor här. Därför vill vi göra allt vi kan för att ett nytt missionshus ska byggas.

Men innan det blir verklighet gör församlingen vad den kan för människorna i bygden. Och ansvaret sträcker sig även utanför Sveriges gränser:

– I helgen som kommer anordnar vi kaffeservering, precis som planerat. Samtidigt gör vi en insamling till Ukraina. Människorna där har det mycket svårare än vi.

Finns det något som kan rubba er?

– Nej, kanske inte (skratt). Vårt uppdrag från Gud står ju kvar och det är inte kopplat till en viss byggnad.

Under en övergångsperiod får församlingen låna ett församlingshem av Svenska kyrkan i bygden.


Fler artiklar för dig