Nyheter

Norsk granskning: Vi vill varna - svindlar pengar i Guds namn

Norska riksradion NRK gör dokumentärserie om Divine Favour Mission • Anklagelser om konstsvindlerier och ekonomiska bedrägerier • ”Vi tror att han fortfarande håller på” säger reportern Kaja Frøysa till Dagen.

Norska riksradion, NRK, gör en storsatsning kring tidigare missionsorganisationen Divine Favour Mission (DFM) och predikanten Mattias Lekardal. ”Svindler i Guds navn” är rubriken när historien presenteras i fem avsnitt via en av Norges mest populära poddar.

Det har gått snart tre år sedan historien briserade här i Dagen sommaren 2021. Främst ett antal kvinnor inom svensk och norsk kristenhet berättade om hur de känt sig manipulerade att skänka, låna eller investera, pengar – ibland i samband med själavård – utan att få utlovade belopp tillbaka, samt blivit utsatta för konstsvindel i Guds namn av predikanten. Det handlade också om märkliga affärstransaktioner. Mattias Lekardal är tidigare pingstpredikant som ofta har kallat sig ”profet”.

Han ville bygga upp ett helt samfund omkring sig själv, och såg sig som Jesus med tolv lärjungar, vi har träffat två av dem

—  Kaja Frøysa, reporter NRK

Nu uppmärksammas alltså saken i Norge genom den poddserie som släpps 30 maj i norska riksradions, NRK:s, app. Reportrarna Lisbeth Fauske Løland och Kaja Frøysa har under ett år arbetat med att göra intervjuer och ta fram fakta, och har även haft uppbackning av andra på redaktionen.

Porträtt.

Även norrmän drabbade

– Vi vill berätta historien om en svensk predikant som kallar sig profet och rätt och slätt svindlar människor som sparar pengar i Guds namn. Vi vill varna. Väldigt många norrmän har också drabbats, säger Kaja Frøysa, som även är producent för satsningen.

Fem avsnitt på 30–40 minuter bjuds lyssnarna på. Satsningen ligger under vinjetten ”Historier fra virkeligheten” på dokumentärredaktionen hos NRK, där olika poddar vanligtvis brukar nå 100 000–200 000 mottagare per avsnitt.

Redaktionen har varit i både Sverige och Norge för att göra intervjuer. I ”Svindler i Guds navn” möter vi bland annat ett gift par som bor i Sverige, men också har norsk anknytning, och som jobbade tätt samman med numera nedlagda Divine Favour Mission och dess dåvarande ledare under sex års tid.

– De berättar bland annat om hur Lekardal ville bygga upp ett helt samfund omkring sig själv, och såg sig som Jesus med tolv lärjungar, varav de som vi har träffat var två av dem, säger Kaja Frøysa.

Konstverk och själavård

Porträtt.

Flera händelser i serien är sådant som Dagen tidigare har skrivit om, men som nu ges podcastens berättande form. Bland annat berättar norska Birgitte sin historia. Birgitte kände sig manipulerad att ge bort 300 000 kronor till DFM-ledaren under tiden hon gick i själavård hos honom.

Även den norska predikant som köpte fem felvärderade konstverk av Mattias Lekardal, och förlorade en halv miljon kronor, finns med i podcasten.

Det finns också ett avsnitt om kärleksbedrägeri samt berättelser från nedlagda församlingen Stockholm Karisma center, där den svenske predikanten var ansvarig för bibelskolan en period.

Birgitte - pixlad bild.

”Många rädda att berätta”

Mattias Lekardal, som aldrig namnges fullt ut i NRK-podden, har varit i Norge och predikat sedan 2010, även om han har bott utanför Örebro. Enligt Kaja Frøysa har han sagt att ”den stora världsväckelsen ska starta i Norge”. I dagsläget finns omkring 100 000 norrmän knutna till frikyrkliga samfund.

– Det som har slagit oss i arbetet är att många har varit rädda att berätta om vad de varit med om. De är rädda för konsekvenserna, både i förhållande till sitt egna lilla samfund, och i förhållande till predikanten. De är traumatiserade.

Går att lyssna även i Sverige

NRK:s redaktion har sökt huvudpersonen för att få hans bild av saken, utan framgång. Var Mattias Lekardal befinner sig i dagsläget har redaktionen inte kunnat lokalisera, men de intervjuar en norsk pastor som de vet har kontakt med honom.

– Vi tror att han fortfarande håller på, säger Kaja Frøysa.

Även i Sverige nås Dagen av signaler om att den tidigare DFM-ledaren i dagsläget är aktiv med att samla in pengar från enskilda.

Via NRK:s app går poddserien ”Svindler i Guds navn” att lyssna på också i Sverige.

Fler artiklar för dig